Hlavní obsah

Pražské gorilí mládě dostalo jméno „Zázrak”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gorilí sameček, který se koncem dubna nečekaně narodil v pražské zoo, se jmenuje Ajabu. Ve svahilštině to znamená zázrak. V neděli ho slavnostně pokřtila zpěvačka Lucie Bílá a několik dalších hostů. Součástí celé akce byla i oslava 25. narozenin jeho matky Shindy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sameček gorily nížinné se v pražské zoo narodil 23. dubna. Snímek pochází z 19. června, kdy byl pokřtěn jménem Ajabu.

Článek

Návrh na jméno mláděte poslalo na 3800 lidí, přičemž Ajabu se objevil asi devadesátkrát. Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské zoo 23. dubna. Ošetřovatelé přitom netušili, že Shinda potomka vůbec čeká a vzdali se už veškerých nadějí na to, že by se mohla stát matkou. [celá zpráva]

Pohlaví pak začátkem června potvrdil oficiální výsledek analýzy DNA. Ajabu prý dobře roste, tmavne mu srst a je „jedlík”.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Gorilí mládě pokřtila zpěvačka Lucie Bílá.

„Ajabu znamená zázrak. Myslím, že všichni se na něm shodli, protože jsme ztráceli víru v to, že Shinda nakonec zabřezne a mládě donosí. Mládě se má velice dobře, zatím toho ale moc neprožilo. V podstatě se rozkoukává kolem sebe, ale z bezpečné náruče či zad Shindy,” řekl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Láskyplná i drsná matka

Shinda se ke svému mláděti podle ošetřovatelů chová láskyplně, ale zároveň ho nijak nešetří; už dva dny po narození ho například začala příležitostně vozit na zádech, což gorilí matky dělají mnohem později.

Po porodu bylo vidět, že Shinda začíná získávat zpátky své sebevědomí.
Vít Lukáš, kurátor chovu primátů

„Chová se k němu drsně, ale je šťastnou matkou a je ráda, že jí to vyšlo. Opečovává ho, čistí, olizuje. Občas vidíme, jak na něj zasněně kouká. Zároveň, když jde o jídlo, tak se s ním moc nemaže,” tvrdí Lukáš. Mládě si hodí na záda, i když pláče. Podle kurátora totiž ví, že se na zádech udrží.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Gorilí sameček Ajabu se svou matkou Shindou

Shinda loni podle Lukáše ztratila ve skupině svou pozici, sesadily ji samice Kijivu a Kamba.

„Ale po porodu bylo vidět, že začíná získávat zpátky své sebevědomí. Opět se posadila na své bývalé místo, nebála se, protože věděla, že bude chráněna, protože má mládě,” uvedl.

Gorily nížinné od roku 1963

Pražská zoologická zahrada chová gorily nížinné od roku 1963, kdy získala samce Titana. V současnosti obývají Pavilon goril kromě Shindy ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. S dospělými zvířaty žijí ještě dvě mláďata - sourozenci Kiburi a Nuru. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu zemřela.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Podle náměstka pražské zoo Jaroslava Šimka se v ní letos už narodily stovky všemožných mláďat. K nejatraktivnějším patří mládě mravenečníka velkého, hrocha, slůně a posledním je gorilí sameček.

Ředitel zoo Miroslav Bobek se křtu neúčastnil, protože je na pracovní cestě v Kamerunu, kde pražská zoo spolupracuje na řadě projektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám