Hlavní obsah

V polské Zlotoryji udržují zlatou tradici

Mladí i staří stojí po kolena ve vodě a s planoucími zraky pečlivě zkoumají bahno v hlubině řeky. Ta řeka má totiž cenu zlata, a to doslova. Každý rok, jakmile se venku udělá hezky, prohledávají nadšenci poblíž Zlotoryje na jihozápadě Polska dno řeky Kaczawy a doufají, že naleznou drobounké zlaté částice. Potřebují k tomu ale notnou dávku trpělivosti. Těm nejvytrvalejším se to někdy i vyplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokaždé, když jsem v této řece, najdu nejméně deset kousků zlata a mnoho zlatých šupinek. Ti nejlepší za den vyrýžují tři až čtyři gramy,“ říká Jaroslaw Dudkiewicz, který je jedním z vedoucích členů polského sdružení hledačů zlata.

Jeho kolega Tadeusz Osilewicz se zlatou horečkou nakazil už před téměř 25 lety. Nic na tom nemění ani to, že výsledek stovek hodin strávených ve vodě se vejde do malé krabičky.

Dohromady nalezl jednu unci zlata, tedy asi 30 gramů.

„Původně jsem je chtěl dát dceři, aby si z nich dala udělat snubní prstýnky, ale ona nechtěla. Takže nakonec mám sbírku. Nejsem bohatý, ale těší mě, že vlastním zlato, které jsem našel já sám,“ citovala jej agentura AFP.

Až 50 kilo ročně

Zlatá horečka ve Zlotoryji vypukla už v sedmém století. Říká se, že v té době zlatokopové vytěžili až 50 kilogramů drahého kovu ročně. Město se původně jmenovalo Aurum, což je latinský název pro zlato, a později Goldberg (německy zlatá hora). Teprve po druhé světové válce, když se region stal polským, dostalo město barvité pojmenování Zlotoryja.

Funguje tam i muzeum zlata, které se snaží uchovávat slavnou minulost města. „Na papežské mapě Evropy osmého století jsou vyznačena jen dvě polská města – Vratislav (z níž se stala v německém období Breslau) a Zlotoryja. Nebylo to jen tak, musela si to zasloužit,“ dodává hrdě ředitel zařízení Zbigniew Gruszczyński.

Zlatokopové přicházející z Polska a Německa rovněž hloubili tunely v okolních horách. Zásoby lehce dosažitelného zlata se ale v polovině 14. století vyčerpaly a město se přeorientovalo na výrobu piva a látek.

Dnes je tam mistrovství

Dnes už se průmyslová těžba zlata nevyplatí a z dřívějších dolů se staly atrakce pro turisty. Zlato tam ale pořád je. Archeolog Witold Laszewski to potvrzuje s vědeckou přesností.

„Spočítali jsme množství zlata, které mohlo zůstat v haldách hlušiny ve středověku. Odhadujeme, že pod ulicemi Zlotoryje se nachází asi pět kilogramů zlata,“ říká.

Zlotoryja chce tradici udržet, každý rok se tam proto poslední víkend v květnu koná mezinárodní mistrovství v rýžování zlata. Soutěž je otevřena všem, včetně žen a dětí. Cílem je najít co nejrychleji kousíčky zlata v kyblíku naplněném pískem. Současnému držiteli rekordu to trvalo pouhých 52 vteřin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám