Hlavní obsah

Osmašedesátiletý Nepálec se dal na studia, do školy chodí šest dní v týdnu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes 68letý Durga Kami z Nepálu se v pokročilém věku vrhl na studia. V dětství totiž kvůli chudobě nemohl chodit do školy. Momentálně je na střední škole a dle svých slov se chce vzdělávat až do smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osmašedesátiletý dědeček studuje na střední školeVideo: Reuters

 
Článek

Kami, který má šest dětí a osm vnoučat, žije v malé chatrči v obci Phedikhola v centrálním Nepálu. Nejprve chodil se sedmiletými a osmiletými dětmi na základní školu, kde se naučil číst a psát, uvedla agentura Reuters.

Teď chodí na střední školu, kam ho před pár lety pozval učitel D. R. Koirala. Mezi ostatními žáky, z nich nejmladším je 14 let, vyniká svým vzhledem, ale jinak nosí stejnou školní uniformu a dělá s nimi všechny aktivity včetně tělocviku. Cesta do školy mu zabere hodinu, chodí do ní šestkrát týdně.

„Jeho odhodlání, odvaha a vize budoucnosti mě dělají pyšným,“ řekl Koirala o studentovi, který je ve věku jeho otce.

Ostatní žáci Kamiovi přezdívají „Baa“, což v nepálštině znamená otec. Svému neobvyklému spolužákovi v případech, kdy si s něčím neví rady, ochotně pomáhají.

Kami patří do nejnižší kasty nedotknutelných a jako mladý se nemohl vzdělávat. Teď to chce dohnat a studovat až do své smrti a předávat znalosti ostatním nedotknutelným. A také chce ukázat, že věk není překážkou ambicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám