Hlavní obsah

Automobilový závodník přišel o ruce, to ho ale nezastavilo

Novinky, vps

Polský závodník Bartek Ostalowski měl před devíti lety vážnou nehodu na motorce. Lékaři mu po ní museli amputovat obě ruce. Své vysněné kariéry se ale nevzdal a za volant se vrátil i s hendikepem, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezruký automobilový závodník se naučil řídit nohamaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Dnes 29letý Ostalowski se naučil řídit nohama a po třech letech snahy získal jako první člověk bez rukou mezinárodní závodní licenci. V rallycrossu pak jezdil v rámci polského i evropského šampionátu a slavil úspěchy.

Pak se ale rozhodl pro změnu a přesunul se k driftování, tedy k disciplíně, která vyžaduje prudké změny směru, rychlé přeřazování a časté užití ruční brzdy. Pro Poláka to byla obrovská výzva, ale on ji zvládl a s upraveným Nissanem Skyline R34 jezdí lépe než mnozí závodníci bez hendikepu.

Pravou nohou tancuje po pedálech, levou ovládá volant a pomocí ramene mění rychlosti. Je tak zručný, že dokonce zvládne řídit i běžná auta bez úprav jemu na míru.

Do driftovací soutěže King of Europe vstoupil v roce 2014 a nevedl si špatně. V závodění samozřejmě hodlá pokračovat a chce se stát nejlepším ve své disciplíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám