Hlavní obsah

Proutěný mamut v životní velikosti poputuje do muzea kuriozit

Právo, Patrik Biskup

Je vysoký téměř čtyři metry, dlouhý ještě o tři více, váží půl tuny a celý je z březového proutí. Mamuta ve skutečné velikosti vytvořil na své zahradě Jaroslav Šefl z Lhůty na Plzeňsku. V pondělí se gigantická socha vydá na cestu do Pelhřimova, kde se stane jednou z atrakcí expozice zlaté české ručičky tamního muzea kuriozit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Šefl provádí poslední kosmetické úpravy svého díla před cestou do Pelhřimova.

Článek

Sedmašedesátiletý muž tvořil dílo tři čtvrtě roku. „Strávil jsem na něm 700 hodin práce. Jako předloha mi posloužil obrázek kostry mamuta, kterou našli nedávno na Sibiři. Je vyztužený železnými trubkami a drátěným pletivem. Proutky jsem proplétal pomocí speciální jehlice. Nejprve jsem vyrobil jednotlivé části těla a ty pak z lešení pospojoval k sobě. Nejhorší bylo dát dohromady krk s plecí. Na tom jsme se nejvíce vyvztekal,“ vzpomínal Šefl. Hotové dílo pak nastříkal speciální konzervačním lakem, aby se nerozpadlo.

V pletení proutěných zvířat není Šefl žádným začátečníkem. Mamut je jeho osmým. Žádné z předchozích tak obřích rozměrů ale nedosahovalo.

„Začal jsem s tím někdy před deseti lety. Viděl jsem před jedním květinářstvím proutěného jelínka. Tak jsem si řekl, že to zkusím. Pokaždé jsem si pečlivě nastudoval anatomii konkrétního zvířete. Tak postupně vznikli být, daněk, pratur nebo los,“ vypočítával Šefl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Šefl provádí poslední kosmetické úpravy svého díla před cestou do Pelhřimova.

A už přemýšlí, co vytvoří v budoucnu. „Nejdřív jsem si myslel, že se pustím jen do nějakých drobností, které nebudou tak časově náročné. Jenže jsem našel úžasný obrázek dvou vzepjatých koní, jak jsou do sebe zakouslí. Takže inspiraci mám velkou,“ usmál se zručný důchodce, který je profesí zemědělec.

Mamuta už vidělo přes 1000 lidí

A o fanoušky také nemá nouzi. “Zpočátku jsem pracoval bez většího pozornosti. Jenže jak mamut rostl, lidé si ho začali všímat a pak se to rozkřiklo. No a když tady byla televize, tak se tady se zvědavci roztrhl pytel. Odhaduji, že se tady vystřídalo přes tisíc lidí,“ uzavřel Šefl.

Transport mamuta do Pelhřimova nebude úplně jednoduchý. „Vzhledem k jeho rozměrům a složitosti dopravy bude jeho převoz zajišťovat specializovaná firma. Nakládat ho budeme ráno v sedm a pokud vše půjde bez komplikací, do nového domova by měla socha dorazit kolem třetí odpoledne,“ uvedl Josef Vaněk  z muzea. Jak dodal, autor mamuta převezme 11. června cenu za kuriozitu roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám