Hlavní obsah

Děti z odlehlé vesnice riskují život při každé cestě do školy

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Extrémně náročnou cestu musejí zdolat lidé z horské vesnice Atule'er v provincii Sečuán. Odlehlá osada leží v nadmořské výšce 1400 metrů a jediná cesta do ní vede po 17 žebřících umístěných na 800 metrů vysoké skále. Útrpnou cestu musejí absolvovat i děti, které se takto vydávají do školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Takto cestu dětí zachytila Čínská státní televizeVideo: Reuters

 
Článek

Dospělým trvá cesta dolů hodinu, nahoru pak hodinu a půl. Pro děti je to ale náročnější, a tak jim cesta trvá o něco déle. Cesta je pro ně tak obtížná, že ve škole zůstávají dva týdny a až poté se vrací domů.

Foto: ČTK/AP

Cesta do izolované horské vesnice je extrémně nebezpečná

Jeden výstup si na vlastní kůži vyzkoušel i fotograf Čchen Ťie. O vesnici mu řekli kamarádi a jakmile se dozvěděl, že 14. května se děti budou vracet nahoru, připojil se k nim. V ten den šplhalo nahoru 15 dětí, nejmladšímu bylo jen šest let. Děti se podle něj nezdály vystrašené, jen jedno se prý začalo bát, když vidělo, jak jeho kamarádovi v jednu chvíli uklouzla noha.

„Zamyslete se nad tím. Rodiče ve městech mají strach, když jejich rozmazlené děti nejsou šťastné, ale tyhle děti tady čelí hrozivé propasti – každou chvíli můžou spadnout dolů,“ rozpovídal se fotograf pro CNN o kontrastech v čínské společnosti.

Foto: ČTK/AP

Po žebřících šplhají i šestileté děti

Foto: Profimedia.cz

Chvilka odpočinku je nutností

Obavy o život jsou na místě, MailOnline citoval představitele okresu Šao-ťüe, v němž vesnice leží, podle kterého už má nebezpečná cesta na svědomí osm lidských životů.

Ve vesnici, v níž žije 72 rodin, pro školu prý není místo, děti tak musejí takto cestovat. Někteří z tamních mladých ale školu nenavštěvují ani poté, co dosáhnou školního věku.

Foto: Profimedia.cz

Domy ve vesnici Atule’er

I přesto, že je vesnice takto izolovaná, nemají vesničané s obživou problémy. Okolní půda je totiž velmi úrodná a komunita je tak soběstačná.

Místním by ulehčila výstavba silnice, to je ale podle úředníků finančně příliš náročné řešení. Lidem z vesnice tak nezbývá než doufat, že na to jednou přece jen dojde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám