Hlavní obsah

Umělec vytváří na hrotech tužek impozantní sochy

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná by se dalo umění dvaatřicetiletého bosenského umělce Jasenka Djordjevice lehce přehlédnout, tužku prostě popadnout a začít psát. Ale to by byla věčná škoda. Na konci tužek se totiž skýtá maličký a přitom obrovský kus umělecké práce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec vytváří na hrotech tužek impozantní miniaturní sochyVideo: AP

 
Článek

Djordjevic používá ke zhotovení svých děl měkké grafitové tužky, jejichž tuhy „obnaží“ pomocí chirurgických nástrojů, jako jsou různé druhy jehel nebo skalpel, a poté do jejich tuh vyřezává, co jej napadne.

Že se jedná o velmi titěrnou a náročnou práci vyžadující obrovské soustředění, není asi třeba zdůrazňovat. Vyřezávání jedné miniaturní sochy trvá umělci zhruba 5 až 10 hodin a dalších několik dní pracuje na jejím zdokonalování.

Vyplatí se to? Podle Djordjevice určitě, naplňuje si tím totiž svou obrovskou lásku k miniaturám. „Ve škole jsem psal velmi drobným písmem a při hodinách kreslení byly všechny mé malby maličké a umístěné do středu papíru,“ vzpomíná Djordjevic.

Už šest let uplynulo od okamžiku, kdy jej možnosti grafitu uchvátily. Od té doby vytvořil více než 150 děl, a dokonce uspořádal řadu výstav, s nimiž objel nejen celou Bosnu, ale i Norsko a Spojené království.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám