Hlavní obsah

Ve věku 116 let zemřela nejstarší osoba světa

V New Yorku zemřela ve věku 116 let Susannah Mushatt Jonesová, považovaná za nejstaršího člověka světa. Podle agentury AP žila posledních 30 let v domově pro seniory v Brooklynu a minulých deset let byla nemocná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loni v červenci oslavila Jonesová 116. narozeninyVideo: Reuters

 
Článek

Narodila se v zemědělském městečku Montgomery v Alabamě 6. července 1899. Měla deset sourozenců a chodila do speciální školy pro černošky. Po absolvování střední školy v roce 1922 pomáhala rodině v zemědělství, ale po roce z domu odešla a začala pracovat jako chůva. Odjela do New Jersey a později do New Yorku.

„Milovala děti,” řekla o ní loni její neteř Lois Judgeová v rozhovoru s agenturou AP. Jonesová neměla vlastní děti a provdaná byla jenom několik let. Příbuzní její dlouhověkost spojovali s obětavostí vůči ostatním a láskou k rodině.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Susannah Mushatt Jonesová na snímku z loňského roku

Po přestěhování do New Yorku Jonesová pomáhala založit stipendijní fond pro mladé černošky, aby mohly studovat na vyšších školách. Až do svých 106 let se podílela na hlídkách v pečovatelském domě, kde žila.

Jako nejstarší osoba světa byla v Guinnessově knize rekordů zaregistrována loni po smrti Japonky Misao Okawaové, která se dožila 117 let. Po Jonesové je nyní za nejstarší osobu světa považovaná Emma Moranová z Itálie, jíž je 116 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám