Hlavní obsah

Kamery v brýlích, odpovědi v hodinkách. V Thajsku odhalili podvody při zkouškách

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahák schovaný v rukávu, nápověda napsaná tužkou na lavici nebo třeba nenápadná manipulace s mobilem. To jsou způsoby podvádění při testech ve školách, které napadnou asi každého. V Thajsku na to šli ale mnohem sofistikovaněji.

Foto: Facebook, Arthit Ourairat

Pomocí kamer schovaných v brýlích došlo k natočení testů

Článek

Lékařská univerzita v Rangsitu u Bangkoku odhalila propracovaný podvod, který vedl k zařazení tří studentů na černou listinu.

Na přijímací zkoušky přišli prostředníci s brýlemi vybavenými kamerami, natočili otázky na papírech a ještě během testu odešli. Další osoba poté stáhla video do počítače a odeslala ho připravenému týmu. Studentům, kteří stále seděli u zkoušek, poté přišly správné odpovědi kódovaně na jejich chytré hodinky.

Na podvod se přišlo v sobotu, kdy dozor při ranních zkouškách zabavil jedny hodinky a odpoledne další. V neděli, když už na to byli všichni upozorněni, se našly třetí hodinky a dvoje brýle.

Foto: Facebook, Arthit Ourairat

Pomocí kamer schovaných v brýlích došlo k natočení testů

„Univerzita zařadila ty tři studenty na černou listinu a už se u nás nebudou moct ucházet o místo. Nevím, zda jim dovolí jiné univerzity složit přijímací zkoušky,“ uvedl pro Bangkok Post rektor školy Arthit Ouraira.

Jeden ze studentů přiznal, že zaplatil 50 tisíc bahtů (33 tisíc korun) jako zálohu a dalších 800 tisíc bahtů (538 tisíc korun) by zaplatil v případě, že by zkoušky složil. BBC k tomu uvádí, že v Thajsku je o studium medicíny velký zájem a tím pádem i silná konkurence, takže vysoká částka za odpovědi není takovým překvapením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám