Hlavní obsah

Drama v Budapešti, letadlo málem skončilo v Dunaji

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů málem skončil tragédií. V rámci letecké show přelétli tři piloti pod budapešťským Řetězovým mostem, ale jeden z nich málem skončil ve vodách Dunaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot zavadil letadlem o hladinu DunajeVideo: AP

 
Článek

Na břehu řeky se prvního května 2016 tísnily tisíce diváků, když maďarský mistr Evropy v letecké akrobacii Zoltán Veres společně se dvěma piloty z Jižní Afriky Jasonem a Larrym Beamishovými nalétávali pod most.

Pokus málem skončil tragédií, když Larryho letadlo náhle kleslo a podvozkem se dotklo hladiny Dunaje. Jihoafrický pilot situaci v poslední chvíli zvládl a stroj dokázal zvednout. Na záběrech to vypadá, jako by se od hladiny řeky doslova odrazil, a divákům tuhla krev v žilách.

Příčinou byla pravděpodobně nečekaná turbulence pod mostem. Případ vyšetří maďarský letecký úřad, aby se při leteckých show předešlo podobným nebezpečným situacím. Navzdory doteku letadla s hladinou řeky komisaři pokus uznali.

Budapešťský Řetězový most už v minulosti v rámci letecké show podlétal známý maďarský pilot Péter Besenyei, ale trojice pilotů najednou se pod most odvážila až uplynulou neděli.

V rámci letecké show proletělo nízko nad Dunajem také dopravní letadlo Airbus A-321 a své dovednosti předvedli piloti vrtulníků. V rámci akce s názvem Velká cena (Nagy futam) se na obou březích Dunaje konala také prohlídka závodních vozů. Historický vůz F1 BRM například řídil bývalý rakouský jezdec Gerhard Berger.

Reklama

Výběr článků

Načítám