Hlavní obsah

Kopřivnice dostala baculatějšího Zátopka

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Rodiště nejslavnějšího českého atleta všech dob Emila Zátopka konečně získalo jeho sochu. Skulpturu z tvrzené sádry, vysokou 115 centimetrů, odhalila v sobotu v Kopřivnici na Novojičínsku Dana Zátopková.

Článek

"Jsem ráda, že se na Emila nezapomíná. Jen se mi zdá, že ve skutečnosti byl štíhlejší, socha je nějak baculatější," poznamenala s úsměvem Zátopkova manželka, také bývalá výborná atletka, a prozradila, že i ona má doma sportovcovu sochu. "Také ji jednou věnuji Kopřivnici," slíbila.

Legendární vytrvalec se v Kopřivnici narodil v roce 1922. Čtyřnásobnému olympijskému zlatému medailistovi město otevřelo před šesti lety v místním Technickém muzeu pamětní síň zaplněnou dobovými fotografiemi, medailemi a osobními věcmi.

Na sochu upozornil malíř

Když 78letý Zátopek v roce 2000 zemřel, odhalili mu Kopřivničtí památník. Socha ale stále chyběla. Až se ozval olomoucký malíř Stanislav Jalůvka.

"Pracuji v ateliéru Karla Lenharta, který v roce 1978 zemřel. Zůstala tam i Zátopková socha vytvořená v roce 1953. Lenhart mi několikrát říkal, abych jednou dílo někomu vhodnému daroval. Konečně nastala správná příležitost," vysvětlil Jalůvka.

Slavnostnímu aktu byl přítomen předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Sochu si také pochvaloval, ale při pohledu na stojícího Zátopka přeci jen vyslovil připomínku: "Emila si takhle v pozoru nepamatuji. V mých vzpomínkách navždy zůstane při svém osobitém běžeckém stylu."

Odhalení sochy se uskutečnilo před startem druhého ročníku běhu Emila Zátopka. Závodu dlouhého 22 kilometrů z Kopřivnice do Rožnova pod Radhoštěm, místa Zátopkova posledního odpočinku, se zúčastnilo přes 140 běžců.

Reklama

Výběr článků

Načítám