Hlavní obsah

V Kataru mají závodní velbloudi i svůj plavecký bazén

Hluboko v katarské poušti tráví Mušárif odpoledne plaváním ve velkém bazénu, který zároveň funguje jako vířivka. A to je jenom jedna z výhod skutečnosti, když je někdo - stejně jako Mušárif - závodním velbloudem, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to dobré pro jeho svaly a rychlost,“ řekne jeden z ošetřovatelů a ukazuje do vody, kde vodí na dlouhém provazu klidného tříletého velblouda z jedné strany na druhou.

Bazén je nedaleko velbloudí nemocnice Sarb a vypadá jako velká stáj se šikmými vstupy do vody a z vody. Tato nemocnice je jediným podobným zařízením v Kataru. Leží tak daleko na západ, jak je to jen v Kataru možné. Cesta z ultramoderního hlavního města Dauhá sem trvá asi hodinu jízdy autem, ale jinak je toto místo od ruchu velkoměsta na hony vzdálené.

Leží až tam, kde dávno nejsou na dohled mrakodrapy v Dauhá a rozlehlá předměstí vystřídá poušť. A najít v poušti velbloudí nemocnici vyžaduje slušné schopnosti orientace v mapě. Jedinou známkou její existence je stoupající počet ohrad s odpočívajícími velbloudy, které lemují prašnou silnici nedaleko nemocnice.

Pro její odlehlost ale existuje dobrý důvod. Je to nejen nemocnice, ale také chovné středisko pro velbloudy, kde se uměle oplodňují samice přenesením embrya. A proto musí být izolované, aby chránilo svou cennou „úrodu“.

„Podobné středisko potřebujete mít co nejdál, a přitom dostupné pro potenciální uživatele,“ vysvětluje Ahmad Tibary, profesor veterinární medicíny, který v Sarbu působí jako konzultant.

„Na umělé oplodňování potřebujete klid, a proto ta odlehlost. Tohle je koneckonců instituce, kde se rodí a kde přebývají špičkoví velbloudi. A když provádíte přenos embryí, chcete k tomu mít co nejlepší závodní velbloudy anebo nejlepší genetický materiál, a proto je to tu izolované a chráněné,“ řekl.

Hodnota zvířat je obrovská

V oblasti, kde jsou velbloudí závody velký byznys, je práce nemocnice Sarb čím dál tím významnější. První velbloudi, kteří se v tomto středisku narodili, už v Kataru závodí. Tibary připouští, že výzkum rozmnožování velbloudů trochu zaostával za obdobnou prací s jinými zvířaty, ale to už nebude platit. „Myslím, že budoucnost bude stejná jako to, co zažíváme u jiných zvířecích druhů,“ dodal.

Umělé oplodňování znamená, že majitelé velbloudů určených jako chovní jedinci si budou moci diktovat čím dál tím vyšší ceny. Současnou velkou hvězdou velbloudích dostihů je šestiletý samec jménem Al-Džazíra, který by jako chovný samec měl „nevyčíslitelnou hodnotu“, shodují se majitelé velbloudů, kteří se sešli na velbloudí závodní trati aš-Šahaníja. „Má víc fanoušků než fotbalista Messi,“ zažertoval jeden z nich.

Profesionální velbloudí závody začaly v Kataru v roce 1971 a sezona obvykle trvá od září zhruba do března. Chodí na ně víc než 5000 diváků, a jen v Kataru je zhruba 22 000 závodních velbloudů, dalších 55 000 pak v ostatních zemích Perského zálivu.

Závody jsou událost

Velbloudi obvykle začínají závodit ve věku dvou let a kolem věku šesti let přecházejí do chovu. Závody jsou dlouhé čtyři kilometry, u starších zvířat může být trasa až osmikilometrová. Samotné závody jsou hlučná, bouřlivá událost - a nic pro slabé povahy.

Katarci usazení v terénních vozidlech se řítí podél písečné trati obvykle jen metr nebo dva od velbloudů, troubí a řvou na svá zvířata, aby běžela rychleji. Do vozidel majitelů se snaží dostat fanoušci, aby byli co nejblíže dění. To vše je hlučné, frenetické - a nehody nejsou žádnou výjimkou.

Na hřbetech velbloudů sedí maličcí robotičtí žokejové, kteří mohou na dálku dostávat pokyny, aby velblouda pobídli švihnutím. Každou sezonu se jedou v Kataru tři velké dostihy a ceny jsou luxusní - například vozy Mercedes Maybach za zhruba pět milionů korun.

„Když jeden z takových závodů vyhrajete, pak budete hodně slavní, váš velbloud bude hodně slavný,“ řekl AFP katarský majitel velblouda Sálim Marrí. Podle něj ale nejde jen o velké ceny.

Velbloudí závody jsou populární proto, že spojují Katarce s jejich tradicemi. „Velbloudí závody a velbloudi všeobecně jsou velmi důležití pro naši zemi a pro její kulturu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám