Hlavní obsah

Penzista vykonává na malém ostrově deset povolání

Novinky, vps

Sedmašedesátiletý Billy Muir si i přes svůj důchodový věk od práce neodpočine. Na skotském ostrově North Ronaldsay patřícímu k Orknejím totiž vykonává hned deset povolání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Skotský penzista zastává na malém ostrově deset povoláníVideo: Novinky/Caters News, AP

 
Článek

Muir na ostrově, který má jen 60 stálých obyvatel, pracuje jako kontrolor leteckého provozu na místním letišti, kde zároveň plní i roli hasiče.

„Pokaždé, když sem letí letadlo, tam musíme být – nemůžou bez nás přistát,“ uvedl pro Caters News muž, který se na ostrově narodil.

Není však jen hasičem na letišti, ale s kolegy má na starosti i hašení požárů na celém ostrově. Když není na příjmu kvůli boji s neštěstím, stará se o turismus – přijímá rezervace na místní ubytovací kapacity a jako taxikář vozí lidi z letiště. Už 46 let se také stará na částečný úvazek o místní maják, kde v letní sezóně s návštěvníky absolvuje 176 schodů na vrchol stavby.

„Stále si to užívám, je to opravdu příjemné a mám tak pohyb. V sezóně vezmu nahoru kolem 500 lidí, takže mě to udržuje v kondici,“ vtipkoval Muir.

Na ostrově se ještě stará o místní vzácné plemeno ovcí, které pojídá mořské řasy, a také je radním zodpovědným především za dopravu. Není toho vůbec málo, ale kromě toho má ještě vlastní stavební firmu a působí jako ředitel ve společnosti na zpracování tkanin.

„Už toho ale nedělám tolik, jako dřív. O hodně jsem ubral,“ říká skromně Muir. Jeho životopis je ale i tak působivý a za svou činnost mu byl dokonce v roce 2009 udělen Řád britského impéria.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám