Hlavní obsah

V Malajsii našli osmimetrovou krajtu, mohla by být nejdelším hadem

Novinky, vps

V Malajsii objevili krajtu mřížkovanou, která měří osm metrů. Pokud její délku potvrdí komisaři z Guinnessovy knihy rekordů, stane se nejdelším zaznamenaným hadem v historii.

BEZ KOMENTÁŘE: V Malajsii chytili osmimetrovou krajtuVideo: Reuters

 
Článek

Krajtu objevili minulý čtvrtek při stavbě nadjezdu v obci Paya Terubong na ostrově Penang, napsal web listu The Guardian.

„Měřila osm metrů a vážila 250 kilogramů,“ řekl Herme Herisyam z Ministerstva civilní obrany, jehož zaměstnanci hada odchytili poté, co jim zavolali o pomoc stavbaři.

Had v neděli pošel poté, co snesl vejce. Zatím není jasné, proč se tak stalo.

Někdy se uvádí, že nejdelším hadem vůbec byl taktéž jedinec krajty mřížkované zabitý v roce 1912 na indonéském ostrově Celebes. Měřil prý 9,76 metru, nebylo to však nikdy oficiálně potvrzeno.

Za dalšího rekordmana byl v 50. a 60. letech minulého století dlouho považován Colossus, kterého chovali v zoo v Pittsburgu. Později se však ukázalo, že jeho délka 8,7 metru byla nadsazená.

Guinnessova kniha rekordů tak jako nejdelšího hada uznává Medusu chovanou v Missouri. Měří 7,67 metru a rekord drží od roku 2011. V době vyhlášení vážila necelých 160 kilogramů, což je podstatně méně než u jedince, který jí teď rekord možná vezme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám