Hlavní obsah

Čínští studenti se na škole učí lásce

Život studentů vysokých škol a univerzit se netočí jen kolem vzdělání a akademických úspěchů. To do značné míry souvisí i s tím, co se na školách někdy vyučuje. Nikoho tak nemůže úplně překvapit, že například Tiencinská univerzita v Číně spustila pro tento semestr seminář týkající se často pomíjeného aspektu studia - milostného života.

Foto: Profimedia.cz

Lekce o lásce? V Číně je to tento semestr možné.

Článek

Semináře předmětu nazvaného „Láska v teorii i praxi" jsou na této univerzitě v severovýchodní Číně nepovinné, ale studenti za ně dostanou zápočet a nádavkem se poučí o „psychologii lásky" či „ekonomii lásky". Dostanou lekci etikety a zúčastní se i vztahových „salonů", při kterých si budou moci vyzkoušet předem domluvený kontakt s cizí osobou opačného pohlaví.

Postoj vůči vztahům je u generace mladých Číňanů z města čím dál tím liberálnější, ale „randící kultura" je stále podstatně konzervativnější, než je běžné na Západě. Semináře Tiencinské univerzity, které iniciovala studentská asociace Magpie Bridge, mají podpořit zdravé a otevřené zvyky namlouvání a seznamování.

„Škála zahrnutých témat je široká, včetně právní problematiky romantických vztahů, vhodných způsobů i dovedností při namlouvání. A probírat se bude i teorie lásky sama k sobě, než se člověk zamiluje do někoho jiného," řekla listu The Times zakladatelka Magpie Bridge Wang Žuej.

Mezi přednášející byli přizváni mimo jiné experti na psychologii, aby se zaměřili na širokou škálu otázek spojených s láskou. Studenti budou v rámci cvičení pod jejich dohledem zkoušet blíže neupřesněný „interaktivní nácvik" a na programu budou také cvičeni s cílem zvýšit pochopení pro způsob vidění, vnímání a cítění opačného pohlaví.

Tlak na potomky

Čínští rodiče často vyvíjejí značný tlak na své potomky, aby po vystudování univerzity uzavřeli sňatek a měli děti. Ovšem dokud jsou na univerzitě, je normou apelovat na ně, aby se soustředili pouze na studium a ničím jiným se nerozptylovali.

V Číně se zatím značně rozcházejí i postoje samotných univerzit k randění studentů. Mnohé, jako je například Tiencinská univerzita, přijímají a podporují liberální postoje, zatímco jiné prosazují tradiční, vysoce konzervativní hodnoty.

V roce 2013 například univerzita v Če-ťiangu po kampusu rozvěsila plakáty vyzývající studenty prvního ročníku, aby se pokusili „jít alespoň jednou na rande bez ohledu na to, jestli to bude úspěch, anebo selhání". Ve stejném roce ovšem obchodní fakulta univerzity v Kuang-tungu pohrozila vyloučením všem nesezdaným párům, které spolu budou mít pohlavní styk. A v loňském roce stavební univerzita Ťi-lin zakázala studentům držet se za ruce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám