Hlavní obsah

Noční oblohu osvítila matka příroda

Novinky, vps

Působivé časosběrné video polární záře natočil v neděli fotograf Peter Irvine. Ta byla tak silná, že ji mohl pozorovat i z jeho domovského Severního Irska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře nad Severním IrskemVideo: Reuters

 
Článek

Irvine fotil a točil u hradu Kinbane na severním pobřeží země. Na videu a snímcích je vidět, jak aurora borealis rozehrála na obloze tajemnou podívanou plnou zelené a červené barvy.

Fotograf, který vystupuje také pod pseudonymem IrishmanLost, pro Reuters uvedl, že rozhodně nelituje noci beze spánku, protože výsledek mu za to stojí. Výsledné video pojmenoval jako Den matek od matky přírody (ve Spojeném království slaví den právě matek 6. března).

Polární záři tvoří masivní erupce slunečních skvrn ve vysoké atmosféře. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám