Hlavní obsah

Tvrdohlavý řidič utratil jmění v boji proti běžné pokutě

Novinky, vps

Rozporovat pokutu za dopravní přestupek může být opravdu náročné a zdlouhavé. Obyvatel Austrálie Mustafa Al Shakarji to ale dotáhl do extrému. Tento tvrdohlavý řidič už totiž podle svých slov utratil zhruba 100 tisíc australských dolarů (1,8 miliónu Kč) ve snaze dokázat, že dostal neoprávněně pokutu ve výši 250 australských dolarů, tedy asi 4500 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ začal v březnu roku 2012, kdy ho zastavili policisté v zóně s 60kilometrovým limitem s tím, že mu naměřili rychlost 88 kilometrů za hodinu. Al Shakarji, který si následnou konverzaci s policisty tajně nahrál, však byl a je skálopevně přesvědčený, že rychle nejel.

Nehrozilo mu odebrání řidičského průkazu, stačilo by mu proto zaplatit pokutu a měl by pokoj. Jenže lékárník, který do Austrálie uprchl v roce 2002 z Iráku, si nenechal nespravedlnost líbit.

Jeho hlavním argumentem je, že policisté měli radar umístěný na sloupku volantu, nikoliv na palubní desce, jak je tomu běžné, uvedl pro australský pořad A Current Affair. Podpořil ho například odborník na radary Roy Zegers, podle něhož nebyl radar použit správně.

„Zařízení by nemělo být používané v hustě zastavěných oblastech, a tohle byl zrovna případ extrémně hustě zastavěného místa. Celé to použití je pochybné, protože ho nepoužívali podle správných zásad,“ uvedl Zegers.

Al Shakarji už absolvoval pět soudních přelíčení. Jednou mu sice soud dal za pravdu, ale policisté poté uspěli po odvolání, takže je zase na začátku. Je prý připraven stát se prvním Australanem, který se dostane kvůli dopravnímu přestupku až před Nejvyšší soud, a to i přesto, že ho jeho právní boj stojí hodně peněz a že mu přátelé nebo rodina občas říkají, že se zbláznil.

„Jsem si stoprocentně jistý, že se dočkám spravedlnosti. Když ne na této úrovni, tak na té příští,“ dodal Al Shakarji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám