Hlavní obsah

V Británii si změnil jméno rekordní počet nespokojených

– Velká Británie
Právo, rm

Shakespearova Julie to viděla následovně: „Co po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně,“ domnívala se. Hodně Britů ale klasikův názor nesdílí a raději by zaujali jménem nápadnějším – loni to udělalo pětaosmdesát tisíc žadatelů, což je za poslední půlstoletí rekord.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Řada Britů je nespokojená se svým jménem.

Článek

Většina změn je střízlivých. Ale mezi výjimkami se objevuje například i tuctový Simon Smith, který se rozhodl přejmenovat na Bacona Double Cheeseburgera (tedy něco jako Dvojitého Cheeseburgera Slaninu). „Jméno je velmi důležité a mně se nelíbilo, že mi ho vybral někdo bez mého přičinění. To nové mě napadlo prakticky okamžitě,“ svěřil se přejmenovanec nedělníku The Sunday Times.

Častou volbou byla také jména fotbalistů a jeden otec se synem přijali shodně nové příjmení Queens Park Rangers.

Ke slovu se dostal i komiks, takže v Británii přibyl jeden Bruce Wayne, což je civilní jméno, za nímž se skrývá netopýří muž Batman. K vysloveným kuriozitám patří jména Sarge Metalfatigue či Simply MyLove Poet.

Stačí drobná úprava

Podle listu má však změna častěji racionální základ – například přistěhovalci si mohou svá jména poangličtit, transsexuálové přizpůsobit jméno novému pohlaví a lidé s nevhodným jménem, např. Smellie (Smraďoch), volí často drobnou, ale významnou úpravu (třeba na Smiley).

„Jistý muž se u nás přejmenoval na Happy Birthday, což nám dalo během vyřizování formalit dost práce se nesmát,“ přiznala úřednice Louise Bowersová z Essexu.

„Často mění příjmení lidé, kterým se nepodařilo vdát či oženit, ale rádi by budili dojem, že jsou sezdáni,“ dodala.

Vyjde to na 30 liber

Změna jména trvá ve Velké Británii čtyři pracovní dny a stojí něco přes 30 liber (asi tisíc korun). Zakázány jsou číslovky a symboly či nevyslovitelná nebo posměšná a rasistická jména.

Kvůli urážce náboženského cítění zákon znemožňuje pojmenovat někoho Ježíš, Světec či Satan. Stejně tak se nikdo nesmí jmenovat titulem, ať už šlechtickým, akademickým, nebo jiným. A proto se v Británii nikdo nejmenuje Lady, Vévoda, Sir, Lord anebo Doktor či Generál.

Výběr článků

Načítám