Hlavní obsah

Ukrajinci řeší problém: přejmenovat Dněpropetrovsk na Dněpropetrovsk

– Kyjev

Ukrajinští politici si lámou hlavu se změnou názvu čtvrtého největšího města země Dněpropetrovska, kterou zákonodárcům ukládá loni přijatý zákon o likvidaci dědictví totalitního režimu. Město na řece Dněpr se jmenuje podle bolševického revolucionáře Grigorije Petrovského. Radnice ani obyvatelé ale se změnou nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Třída Karla Marxe v Dněpropetrovsku

Článek

Politici proto přišli na to, že město oficiálně přejměnují, ovšem jméno mu fakticky zůstane. Jen už nebude odvozeno od revolucionáře, ale od biblického apoštola Petra, jehož vyznává nejen římskokatolická, ale i pravoslavná víra.

Dněpropetrovsk má, pokud jde o název, dramatickou historii. Do roku 1796 a znovu v letech 1802 až 1926 nesl jméno Jekatěrinoslav na počest carevny Kateřiny II. (Jekatěriny II.). Její syn Pavel I. ale ve snaze zahladit stopy po své nemilované matce dal Jekatěrinoslavu jméno Novorossijsk. Po Pavlově smrti car Alexandr I. vrátil městu název Jekatěrinoslav. V roce 1926 pak přišel na řadu revolucionář Petrovskij.

V Kyjevě se po přijetí zákona o likvidaci komunistického dědictví objevily návrhy, aby se Dněpropetrovsk nově jmenoval prostě Dněpr, podle řeky protékající městem. Toto jméno se už podle místních médií pro Dněpropetrovsk mezi lidmi vžilo. Radnice Dněpropetrovska se postavila proti a trvá na zachování nynějšího delšího názvu. Objevily se i alternativní návrhy Syčeslav, Dněprovsk, Dněpropol nebo Svitoslav.

Nový název má na Ukrajině už řada měst přejmenovaných v éře SSSR, například Artemivsk (dnes Bachmut), Kirovohrad (Inhulsk), Dzeržinsk (Toreck) nebo Illičivsk (Čornomorsk).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám