Hlavní obsah

V Jeseníkách zachytila fotopast vlka

Právo, Miroslav Hradil

V Jeseníkách se nyní pohybuje minimálně jeden vlk. Na začátku letošního roku získali přírodovědci záběry, které zvíře zachycují. Videozáznam tak po mnoha letech přináší přímý důkaz o pohybu této vzácné šelmy v Jeseníkách. Poslední doložený její výskyt je tu z roku 2005. Šlo o jedince, který byl zastřelen.

Foto: Filip Seitl

Fotopast zachytila v Jeseníkách vlka

Článek

Nynější zjištění výskytu vlka je výsledkem projektu monitoringu výskytu velkých šelem v Jeseníkách, který má probíhat celou zimu. Podílejí se na něm odborníci z Hnutí Duha, správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, Lesů ČR a Českého svazu ochránců přírody.

„Informace o záznamu vlka se k nám dostala během několika hodin od jeho průchodu před fotopastí. Pochopitelně jsme toho využili a podařilo se nám přímo v terénu zkontrolovat charakteristickou stopní dráhu, změřit délku kroku i velikost samotné stopy. Všechny zaznamenané parametry odpovídaly vlkovi, a podtrhly tak věrohodnost krátkého videozáznamu,“ uvedl Petr Šaj, zoolog ze správy CHKO Jeseníky.

Videozáznam byl získán z fotopasti místního obyvatele. „O probíhajícím monitoringu velkých šelem v Jeseníkách jsem věděl z médií. Jakmile jsem v počítači zhlédl záběry zvířete nápadně připomínající vlka, ihned jsem záznam zaslal odborníkům k identifikaci.“ uvedl Filip Seitl, jehož fotopast vlka začátkem ledna zachytila.

Veřejnost pomáhá

Ochránci přírody oceňují pomoc veřejnosti, od které získávají hlášení o pobytových znacích, které by mohly patřit vlkovi či rysovi. „Ukazuje se, že nedílnou součástí monitoringu šelem je také aktivní spolupráce s veřejností. I nadále budeme rádi za zaslání neobvyklé stopy s měřítkem či jiného pobytového znaku na e-mail stopy@selmy.cz,“ popsal důležitou součást výzkumu Jiří Beneš z Hnutí DUHA Olomouc, koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách.

„Prokázání výskytu vlka v oblasti Jeseníků je pro nás lesníky dobrou zprávou. Zatím je to jen ojedinělé pozorování, které může nasvědčovat na osamoceně migrujícího jedince, ale pokud by se vlkům podařilo území osídlit trvale, tak by to pro celý ekosystém mohlo být velmi dobré. Jak ukazují vědecké poznatky, mají velké šelmy pozitivní vliv na rovnováhu v celém přírodním prostředí. Zvěř v lesích změní chování, zlepší se její zdravotní stav a kondice, sníží se škody na lesních porostech a zvýší se i podíl jiných náročnějších dřevin“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku Tomáš Pospíšil.

Je plachý

Vlk jako vrcholový predátor může pomoci s regulací přemnožených kopytníků. Severní okraj Hrubého Jeseníku, ve kterém byl videozáznam pořízen, poskytuje velkým šelmám dostatek potravy - divoká prasata, daňky či jeleny. I když vlci dokáží jejich počty snížit, v zásadě nebrání ani rozumnému mysliveckému hospodaření.

Foto: AOPK ČR

Fotopast zachytila u Břehyně na Českolipsku vlka.

Dvouleté zkušenosti a poznatky ze života smečky sledované na Dokesku v severních Čechách potvrzují, že vlk je velmi plaché zvíře, které se přímému kontaktu s lidmi raději vyhýbá. Případné setkání ve volné přírodě je nezapomenutelným zážitkem na celý život, nikoliv důvodem k obavám.

Vlk obecný se v Jeseníkách běžně lovil ještě v druhé polovině 19. století. Vyhuben byl v roce 1908, kdy je u Zábřehu datován poslední zástřel. Velmi ojediněle se tato psovitá šelma na území Jeseníků začala vracet po druhé světové válce. Posledním doloženým důkazem o výskytu vlka v Jeseníkách je zastřelený jedinec z roku 2005 nedaleko Břidličné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám