Hlavní obsah

Milionář kradl auta jako lék na deprese a nespavost

Čcheng Li-sin si splnil svůj čínský sen. Z nuly se vypracoval na milionáře a mohl se oddávat takovým životním radostem, jako naučit se létat a rozebírat auta na díly. A krom toho měl ještě jednu libůstku – hrozně rád kradl auta, protože vzrušení z krádeže mu prý pomáhalo léčit deprese a nespavost, napsal zpravodajský server The Times.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Před soudem, který ho poslal na osm let za mříže za krádeže tří vozů značky Toyota Land Cruiser Prados, Čcheng vypověděl, že po krádeži prvního vozu byl nesmírně nadšený.

„Zlepšila se mi chuť k jídlu a taky jsem začal lépe spát,“ řekl soudu.

S majetkem převyšujícím v přepočtu 71 miliónů korun z podnikání v oboru elektrospotřebičů a s více než deseti milióny korun ročně z promotérské společnosti pořádající koncerty si Čcheng mohl snadno dovolit automobily koupit. Místo toho si ale užíval vzrušení z propracovaného zlodějského postupu.

Nejprve na vyhlédnutý vůz umístil GPS sledovací zařízení, stopoval vozy na svém počítači a vracel se k nim s technologicky vyspělou pomůckou, která mu okopírovala klíč.

Po přípravách trvajících víc než deset dnů se k autu vrátil s falešným klíčem i dekodérem deaktivujícím poplašný systém. Rušičkou odblokoval možná sledovací zařízení legálně nainstalovaná ve voze a pak s automobilem odjel. Doma všechny vozy rozebral, protože si údajně chtěl sestavit vlastní – a lepší – auto.

Čchengův příběh finančního úspěchu je jedním z miliónů podobných, které se za posledních několik desetiletí výjimečného ekonomického růstu v Číně odehrály. Čchengovi ale štěstí nepřinesl. Obžalovaný tvrdil, že byl doma nespokojený, několikrát se rozvedl a znovu oženil, a soud prosil o trest smrti, nebo alespoň doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám