Hlavní obsah

Španělský toreador dráždil v aréně býka s dcerkou v náručí

Podrážděné reakce a kritiku si vysloužil španělský toreador Francisco Rivera, který se postavil býkovi v aréně s pětiměsíční dcerkou v náručí. Čin tohoto toreadora, jemuž se přezdívá David Beckham zápasů s býky, už na žádost španělského ministra zdravotnictví prošetřuje úřad pro ochranu dětí, který bude zkoumat, zda se Rivera něčím neprovinil, napsal list El País.

Foto: Profimedia.cz

Francisco Rivera

Článek

„Debut Carmen, která bude pátou generací toreadorů v naší rodině,“ napsal Rivera k fotce na Instagramu, na níž drží na levé ruce svou pětiměsíční dcerku a v pravé ruce muletou dráždí býka. Záhy se na sociálních sítích objevily kritické reakce: „Já být Tvá žena, tak Tě zabiju!“, „Chudák Carmen“ nebo „Nemám slov“.

Někteří ho ale pochválili, například „Gratulujeme, ať tradice pokračuje!“ Dvaačtyřicetiletý otec dvou dcer se hájí tím, že jeho dcera byla v bezpečí. „Respektujte, prosím, naše tradice,“ napsal Rivera na svém twitterovém účtu.

Francisco Rivera v aréně se svou dcerkou.

Poté ještě zveřejnil snímek, kde byl v aréně jako malý chlapec v náručí svého otce s komentářem „Historie se opakuje“. Na jeho stranu se postavili i další toreadoři.

„Co je za problém, když chceme ukázat našim dětem profesi, kterou milujeme?“ napsal na svém účtu na Twitteru toreador Manuel Diaz.

Andaluský ombudsman případ odsoudil, i když uznal, že otec měl situaci v aréně pod kontrolou. Nicméně předal kauzu k dalšímu prošetření, aby se takové ohrožení dětí již neopakovalo.

Rivery se poté zastali další toreadoři, kteří zveřejnili podobné fotografie.

Svým činem Rivera vyvolal i negativní reakce ochránců zvířat, kteří koridu tradičně odsuzují. Již léta se ve Španělsku hovoří o soumraku tohoto fenoménu s více než tisíciletou tradicí. Zájem domácího publika o býčí zápasy dlouhodobě klesá a Katalánsko či Kanárské ostrovy koridu dokonce už zakázaly.

Historie býčích zápasů sahá do doby bronzové, kdy například už krétská mládež měřila své síly s býky. Moderní korida s dnešními pravidly má kořeny ve Španělsku v 18. století, kdy toreadora z řad šlechty nahradil muž z lidu, který býkovi už čelil bez koně, začaly se stavět arény pro koridu a chovat zvláštní plemena býků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám