Hlavní obsah

Chudá stařenka zdědila milióny, peníze darovala

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbka Marija Zlatičová, která žije jako poustevnice v horách, zdědila po svém zesnulém manželovi, jenž žil v Austrálii, téměř milión australských dolarů. V přepočtu je to asi 17 miliónů korun. Peníze si však nenechala, obratem je darovala.

Foto: Profimedia.cz

Marija Zlatičová ve své chatce

Článek

Dnes 86letá žena odešla v roce 1956 se svým manželem do Austrálie. Ona se však po roce a půl vrátila do Srbska, aby se postarala o nemocnou matku. Po její smrti se už do Austrálie nevrátila.

Se svým manželem, který se chtěl do rodné země vrátit až na důchod, si psala dopisy. V nové zemi začínal jako tesař, ale vypracoval se a vlastnil farmy s dobytkem. Jeho žena tomu však prý nevěřila.

V roce 2011 se k ní doneslo, že její manžel zemřel. Pověřila svou sousedku, zda by nezjistila víc. Žena, jejíž jméno nebylo zveřejněno, podle listu Vecernje Novosti napřed nepochodila u australské ambasády v Bělehradě, ani u té srbské v Austrálii. Přes právníky se jí však podařilo získat potvrzení o smrti Marijina manžela.

Další čtyři roky trvalo, než se dobrala k tomu, jaké bylo jeho jmění. Podle Srbky se jednalo o tři milióny australských dolarů, po všech zdaněních a poplatcích se k ní ale dostalo na konci minulého roku už jen 940 tisíc dolarů. Peníze si nenechala, ale darovala je komunitě, která se o ni stará.

„Nepotřebuju peníze. Stačí mi chléb, voda a dřevo, abych mohla v zimě topit. Tam, kam brzo půjdu, peníze nepotřebuji, tak jsem je darovala. Oni je potřebují víc,“ citoval Zlatičovou srbský web B92.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám