Hlavní obsah

Česká firma vyrobila nejvýše položenou lavičku v Evropě

Česká firma mmcité vyrobila lavičku pro vyhlídkové terasy na nové stanici lanovky Helbronner ve francouzských Alpách. Stanice leží ve výšce téměř 3500 metrů, a zřejmě se tak jedná o nejvýše položenou lavičku v Evropě.

Foto: Romanzi mmcité/Enrico, ČTK

Lavička Woody na vyhlídce na masiv Mont Blanc

Článek

„U většiny zakázek hraje největší roli cena, ale u takto malé, unikátní realizace nehrála u investora v podstatě žádnou roli. Jediným kritériem výběru byla vizuální podoba, kvalita materiálu a řemeslné zpracování lavičky. O to více nás těší, že si architekti pro tento ojedinělý projekt vybrali mezi silnou konkurencí právě naši lavičku Woody,“ uvedl pro Novinky za výrobce Dušan Benža.

Vyhlídková terasa lanovky nabízí unikátní 360stupňovou vyhlídku na masiv Mont Blanc ve výšce 3462 metrů. Na originální třícípé hvězdicovité lavičce, již navrhla firma z Bílovic u Uherského Hradiště, si mohou návštěvníci odpočinout. Lavička nebyla pro povětrnostní podmínky v takové výšce nijak upravována, v tomto provedení se vyrábí standardně, doplnil Benža. Je vyrobena z borovicového dřeva.

Český design uspěl

Projekt lanovkové stanice připomínající krystal vzešel z myšlenky dostat zájemce o vrchol Mont Blanc co nejrychlejší cestou z údolí Aosta na vrchol Helbronner atraktivnější a výkonnější lanovkou. Samotná stanice je výjimečnou architektonickou prací, na níž se podle Benžy podílela řada prestižních studií.

„Zadání této netradiční zakázky bylo díky unikátní lokalitě a nekompromisnímu klimatu poměrně jednoduché – navrhněte kombinaci elegantního designu a maximálně odolných materiálů. Lavička Woody, kterou tvoří hvězdice dřevěných bloků na subtilních ocelových nožkách, toto zadání beze zbytku splňuje a jsme rádi, že český design u takto prestižní realizace obstál v konkurenci předních světových výrobců,” řekl ke svému úspěchu David Karásek, hlavní designér a spolumajitel společnosti mmcité.

V roce 1994 ji založil jako tehdejší student designu na VŠUP v Praze spolu s Radkem Hegmonem. Za prvky městského mobiliáře, který především vyrábějí, dostali četná ocenění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám