Hlavní obsah

Hledá se farmář pro malý ostrůvek. Má to ale jeden háček

Novinky, vps

Opravdu pozoruhodná nabídka práce se objevila na webu britské Národní unie farmářů. Poptává farmáře, který by hospodařil na ostrově Tristan da Cunha a zvýšil jeho zemědělskou produkci a tím posílil jeho samostatnost. Zní to celkem normálně, jenže tento sopečný ostrůvek je nejodlehlejším obydleným ostrovem na světě. Dá se na něj dostat jen lodí a cesta z Jihoafrické republiky trvá týden.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Tristan da Cunha

Článek

Ostrov, jenž je součástí britského závislého území Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha, leží na jihu Atlantského oceánu. Od pobřeží Afriky je vzdálen 2800 kilometrů a od Jižní Ameriky ještě o 500 kilometrů více.

Žije na něm ani ne 300 obyvatel, kteří se živí zemědělstvím a rybolovem. Úředníci se podle webu listu The Daily Telegraph obávají, že místní na posílení produkce nemají schopnosti, a tak se rozhodli sehnat profesionálního farmáře, aby se na ostrově začalo pěstovat více plodin a zvětšila se tak jeho nezávislost na dovozu.

„Je to nejzajímavější a nejunikátnější pracovní příležitost, jakou jsem kdy v rámci unie viděl. Mám za sebou 30 let inzerování a náboru, ale tohle překvapilo i mě. Doufám, že je tu farmář, který se toho ujme,“ uvedl k nabídce Alan Brown z Národní unie farmářů, která sdružuje 55 tisíc zemědělců z Anglie a Walesu.

Součástí nabídky je ubytování a přeprava na ostrov zdarma, mzda pak záleží na zkušenostech. Jedná se o dvouletý úvazek, ale přesná doba trvání záleží na tom, kdy se daný kandidát dostane na ostrov nebo z něj. Možnosti dopravy na Tristan da Cunha jsou totiž velmi omezené a podle webu pulse.ng je letos na ostrůvek naplánovaných jen devět plaveb z Jihoafrické republiky.

Tristan Da Cunha je součástí stejnojmenného souostroví. Objeven byl v roce 1506, první stálí osadníci se na něm však usadili až v 19. století. Půda na ostrově je ve společném vlastnictví a počty dobytka jsou striktně udržovány, aby se zachovaly pastviny. Příjmy místních obyvatel plynou z poplatků za komerční lov krabů, z prodeje poštovních známek nebo mincí a také z turismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám