Hlavní obsah

Rumunsko ruší zákon, který odpouští vězňům část trestu, když napíšou knihu

Bukurešť

Rumunsko zruší sporný zákon, který umožňuje odpustit třicet dní z trestu vězňům, jež za mřížemi napsali a posléze vydali literárně či vědecky hodnotnou knihu. S odvoláním na ministryni spravedlnosti Ralucu Prunaovou o tom v úterý informovala agentura AFP. Policie prý zjistila, že se norma hojně zneužívá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zákon umožňující odpouštění části trestu za publikační činnost platí v Rumunsku již od roku 1969. V poslední době se ale podle Prunaové začal výrazně zvyšovat počet vězňů, kteří se rozhodli této normy využít. Zatímco v roce 2011 vznikly ve vězeňských celách jen tři knihy, loni jich bylo už 340. Celkem v posledních pěti letech zaznamenalo ministerstvo spravedlnosti 429 děl 188 autorů, kteří si odpykávali trest odnětí svobody.

Zvýšená publikační aktivita rumunských vězňů může podle agentury DPA souviset s protikorupční kampaní justice. Od roku 2013 skončila za mřížemi řada politiků, vysoce postavených úředníků a podnikatelů, z nichž se vzápětí stali "vědci a literáti".

Prunaová řekla, že policie už v této souvislosti zahájila vyšetřování kvůli podezření z možného podvádění při využívání této možnosti dané zákonem. V hledáčku jsou nejen vězni, ale i nakladatelství, univerzity a jednotliví vysokoškolští profesoři. Kniha, která umožní snížení trestu o třicet dní, totiž musí získat kladný odborný posudek, jenž potvrzuje, že jde o literárně či vědecky hodnotnou publikaci. Rumunská média v této souvislosti informovala i o řadě případů plagiátorství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám