Hlavní obsah

Ulicemi se prohnalo přes deset tisíc Santa Clausů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Desítky tisíc lidí v obleku Santa Clause se v sobotu proháněly ulicemi španělského hlavního města Madridu. Doprovázela je k tomu asi pětistovka dětí převlečených za skřítky. O netradičních běžcích informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Madridem se prohnaly tisíce Santa ClausůVideo: Reuters

 
Článek

Pět a půl kilometrů dlouhý charitativní závod se letos v Madridu konal počtvrté. Zápisné na závod stálo 13 euro (v přepočtu asi 350 korun). Z každého vstupu půjde jedno euro pro madridskou nadaci pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

Jelikož se 20. prosince ve Španělsku uskuteční parlamentní volby, někteří ze Santů měli na zádech nápisy, které vyjadřovaly jejich názory o budoucí španělské vládě.

„Chtěl bych vidět velkou změnu, protože Španělsko potřebuje velkou změnu. Máme hodně možností a nepotřebujeme pořád tu samou vládu, protože máme demokracii a můžeme vybírat. Myslím, že tenhle rok máme dobrou možnost pokusit se o změnu,“ prohlásil po závodě Pilar Jiminez - jeden se santovských účastníků závodu.

Vysoká nezaměstnanost

Poslední čtyři roky zemi vede premiér Mariano Rajoy z Lidové strany (PP - Partido Popular). Jeho vládu však poznamenalo několik korupčních skandálů, ekonomická krize nebo vysoká míra nezaměstnanosti (20 procent). Zapříčinilo to nástup nových stran.

Podle posledních průzkumů to však vypadá, že PP opět volby vyhraje, nezíská však absolutní většinu. Ve volbách v roce 2011 získala strana 44,86 procent hlasů a v parlamentu získala 186 křesel z 350.

Reklama

Výběr článků

Načítám