Hlavní obsah

Vědci vyrobili skutečný neviditelný inkoust

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít možnost napsat tajnou zprávu neviditelným inkoustem bylo vždy snem mnoha dětí. Teď se jim možná splní. Biologové z Colorada totiž vyvinuli unikátní psací látku, která se na papíře objeví až po několika dnech, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neviditelný inkoust se na papíře objeví až po několika dnechVideo: Reuters

 
Článek

Za objevem stojí dva Američani Scott Fulbright a Steve Albers. Svůj produkt, obsahující inovativní barvivo, nazvali Živý inkoust. Substance je vyrobena z buněk řas vypěstovaných v laboratoři, které se pak přidávají do per.

„Píše to jako každé jiné pero, ale po několika minutách stopy zmizí. A tady přichází to kouzlo. Umístěte váš výtvor do skleníku a sledujte, jak inkoust ožije a odhalí vaše mistrovské dílo,“ popsal Fullbright. Přičemž skleníkem je myšlen rámeček, který funguje jako jakýsi přenosný skleníček.

Neviditelný inkoust se může na papír nanášet perem, štětcem, ale i pomocí tiskárny. Kresba či písmo je při tvoření nejdřív lehce vidět, po chvíli ale mizí. Pak se dílo vloží do zmiňovaného rámečku a v něm se umístí na světlo. To může být sluneční, ale i umělé. Poté, co se inkoust zjeví, může se papír z rámečku vyndat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám