Hlavní obsah

Recept na dlouhověkost podle nejstarší Evropanky? Tři vejce denně

Novinky, vps

Sto šestnáct let oslavila v neděli nejstarší obyvatelka Evropy, Italka Emma Moranová, která je zároveň druhou nejstarší osobou na světě. Médiím již dříve řekla, že za svou dlouhověkost vděčí mimo jiné tomu, že každé ráno sní tři vajíčka a že v roce 1938 odešla od svého násilnického manžela.

Foto: Profimedia.cz

Italce Emmě Moranové je 116 let

Článek

Oslavenkyně s datem narození 29. listopadu 1899 přijímala návštěvníky ve svém bytě ve městečku Verbania na severozápadě Itálie. „Mám se dobře, mám se dobře, a pokud to tak půjde dál, zůstanu s vámi,“ citovala stařenku italská média. Hostům prý dáma nabízela, že jim zazpívá.

Starší než Emma Moranová je na světě už jen Američanka Susannah Mushattová Jonesová, která 116. narozeniny oslavila letos v červenci. Nejstarším mužem světa je Japonec Jasutaró Koide, kterému bylo v březnu 112.

Moranová, která až do 75 let pracovala jako dělnice v textilce, žije sama a je bezdětná. Její jediné dítě zemřelo v sedmi měsících. Ve 20 letech jí lékaři diagnostikovali chudokrevnost a doporučili jí jíst dvě syrová vejce a jedno vařené vejce každý den, což prý po celý svůj život dodržovala.

Její matka zemřela v 91 letech a jedna z jejích sester dokonce ve 107, a DNA Moranové proto podle italského tisku studují vědci na Harvardově univerzitě.

Stará dáma byla donedávna samostatná, až loni přijala pomoc. „Silou vůle zmůžete všechno,“ dala se slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám