Hlavní obsah

Skupina synchronizovaných chodců předvedla brilantní číslo

Deset tisíc lidí zaplnilo v polovině listopadu jokohamský stadion v Japonsku. Konalo se zde totiž vystoupení známé skupiny synchronizovaných chodců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Skupina synchronizovaných chodců předvedla brilantní čísloVideo: Reuters

 
Článek

Tato disciplína se v Japonsku nazývá „Shudankodo“ a jde o precizně se synchronizovanou chůzi, která se stala v Japonsku velice populární poté, co skupina studentů z japonské univerzity vědy a sportu v roce 2012 uveřejnila své první video s vystoupením. Skupina ovšem existuje mnohem déle - trénuje od roku 1966. Jejich vystoupení jsou velice podobná vojenským pochodům s tím rozdílem, že ta jejich jsou složitější a mnohem preciznější.

Nácvik vystoupení trval žákům téměř šest měsíců, za tu dobu při tréninku nachodili přes tisíc kilometrů, než získali naprostou jistotu v pohybech. Většina studentů vnímá synchronizovanou chůzi jako dobrý způsob, jak porozumět chování lidí ve velké skupině.

„Věřím, že kolektivní chůze mi pomáhá, abych se nestaral v životě jen sám o sebe, ale také o ostatní,“ uvádí dvacetiletý student a člen skupiny Rei Sugimoto.

Japonská univerzita vědy a sportu je proslulá tím, že vychovala spoustu sportovců, kteří získali medaili na olympijských hrách. Patří mezi ně například pětinásobný medailista v gymnastice Kohei Uchimura nebo plavec Kosuke Kitajima.

Reklama

Výběr článků

Načítám