Hlavní obsah

Čínští boháči utráceli v aukcích. Koupili starožitnosti a šperky za šest miliard korun

Obraz Amedea Modiglianiho za 4,3 miliardy korun, dvanáctikarátový modrý diamant za 1,2 miliardy Kč a další diamant za 710 miliónů korun. Takové obří nákupy uskutečnili tento týden v aukcích dva čínští miliardáři, Liou I-čchien ze Šanghaje a Joseph Lau z Hongkongu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Účastníci aukce Modiglianiho obrazu Nu couché

Článek

Modiglianiho Ležící akt se v noci na úterý v newyorské aukční síni Christie’s vydražil za 170,4 miliónu dolarů (asi 4,3 miliardy Kč), čímž se zařadil na druhé místo nejdráže prodaných výtvarných děl v aukcích (o pouhých pět miliónů dolarů zaostal za obrazem španělského malíře Pabla Picassa Alžírské ženy). A modrý diamant Blue Moon se ve středu v aukční síni Sotheby's v Ženevě vydražil za rekordních 48,5 miliónu dolarů (1,2 miliardy Kč), čímž tento šperk překonal dosavadní aukční rekord z listopadu 2010, kdy byl diamant Graff Pink prodán za 46,2 miliónu dolarů.

K tomu ještě přibyl úterní prodej šestnáctikarátového růžového diamantu v síni Christie’s za 28,5 miliónu dolarů (na 710 miliónů korun). Olej Amedea Modiglianiho o rozměrech 60 na 92 centimetrů z přelomu let 1917-1918 koupil bývalý taxikář a nynější miliardář Liou I-čchien. "Koupil jsem ten obraz pro naše muzeum, které provozujeme necelé tři roky. Ve sbírkách máme hlavně tradiční čínské umění," uvedl jednapadesátiletý Liou v narážce na své Long Museum v historickém centru Šanghaje zvaném Pchu-si.

Foto: Profimedia.cz

Diamant Blue Moon

Obraz chce na Západě prakticky neznámý čínský sběratel ve svém muzeu vystavit v roce 2017 k pátému výročí jeho otevření. Liou I-čchien, šéf investiční skupiny Sunline, má majetek odhadovaný časopisem Forbes v hodnotě 1,4 miliardy dolarů, který si vydělal na místní burze, otevřené v 90. letech. Nyní je 136. nejbohatším Číňanem.

Díla chce vrátit do Číny

Vášnivý sběratel umění dal o sobě poprvé vědět v dubnu 2014, kdy za 36 miliónů dolarů (716 miliónů korun) koupil v dražbě aukční síně Sotheby's v Hongkongu vzácný čínský kalíšek na víno z období dynastie Ming, kterých je na světě známo jen 19 kusů. Malý bílý porcelánový kalíšek zdobený malbou kohouta a slepice starajících se o kuřata byl vyroben v letech 1465 až 1487. Později na sociálních sítích v Číně ztropil Liou menší skandál, když se nechal vyfotit, jak z něj popíjí.

V posledních letech koupil třeba i vzácnou buddhistickou kaligrafii z období dynastie Ming či 800 let starou modrou vázu z dynastie Song. Letos v březnu koupil za 45 miliónů dolarů 600 let starou tibetskou hedvábnou tapiserii a nedávno si v aukci v New Yorku pořídil starodávnou tibetskou sošku jogína v lotosovém sedu. Liou I-čchien vysvětloval některé své nákupy jako formu vlastenectví, kdy chce vrátit do Číny některá odvezená díla.

Drahokamy pro děti

Novým majitelem dvanáctikarátového modrého diamantu Blue Moon je soukromý sběratel a miliardář Joseph Lau z Hongkongu. Po koupi tento čtyřiašedesátiletý investor diamant hned přejmenoval na Blue Moon of Josephine na počest své sedmileté dcery. A již v úterý pak tento magnát v nemovitostech z bývalé britské kolonie koupil za 28,5 miliónu dolarů (na 710 miliónů korun) šestnáctikarátový růžový diamant, který přejmenoval Sweet Josephine.

A nebylo to poprvé, co tento majoritní vlastník holdingu Chinese Estates, jehož majetek je odhadován na 11,5 miliardy dolarů, daroval své dceři Josephině vzácný drahokam - v roce 2009 dostala sedmikarátový modrý diamant přejmenovaný na Star of Josephine, který Lau nakoupil na 9,5 miliónu dolarů. Lau má tuto dceru (a jednoho syna) se svou přítelkyní a bývalou poradkyní Čchan Choj-wan, další dvě děti má se svou další partnerkou Yvonne a další dvě děti s bývalou manželkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám