Hlavní obsah

Dopis na rozloučenou od otce z koncentračního tábora dostala rodina po 70 letech

Více než sedmdesát let po konci druhé světové války obdržel syn nizozemského odbojáře Petera Willa dopis, který napsal jeho otec rodině před smrtí v koncentračním táboře. V pátek o tom napsal britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, které se našly v tašce společně s dopisem na rozloučenou.

Článek

Will napsal své ženě a šesti synům dopis na rozloučenou v roce 1944, krátce před deportací do koncentračního tábora na území Německa. Dopis se ale k rodině nedostal a následně skončil nedopatřením v archívu. Nedávno ho náhodou objevil přítel rodiny Willových. Náprsní taška, v níž se dopis nacházel, obsahovala také několik starých rodinných fotografií.

„Byl to pro nás mimořádný citový zážitek. Něco takového nečekáte,” uvedl Joop Will, jeden ze synů odbojáře zavražděného v koncentračním táboře. V době otcova zajetí mu bylo deset let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Willovi v roce 1949 dostali předměty po otci, včetně bible, snubního prstenu a plnicího pera. Náprsní tašku s dopisem ale úředníci po válce omylem přiřadili k majetku jiného zavražděného odbojáře a předali archívu.

Peter Will pomáhal za války při útěku sestřeleným spojeneckým pilotům. Ukrýval je v opuštěné kůlně na jatkách v jihonizozemském Nijmegenu, kde pracoval. V prosinci 1943 ho ale nacisté zatkli a v posledních dnech války zavraždili v koncentračním táboře v hamburské čtvrti Neuengamme.

Obsah dopisu na rozloučenou Willovi zveřejnit nechtějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám