Hlavní obsah

Kolem sochy Svobody proletěl muž s jetpackem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří minulé úterý navštívili sochu Svobody v New Yorku, si mohli užít nečekaný zážitek navíc. Kolem ikonické památky totiž létal muž s jetpackem.

Foto: Reuters

Muž s jetpackem obletěl sochu Svobody.

Článek

Australský podnikatel David Mayman u sochy předváděl nejnovější výtvor své společnosti JetPack Aviation. Model JB-9 je podle něj „jediným opravdovým jetpackem na světě“, uvedla agentura Reuters.

Ostatní současné jetpacky jsou totiž dle vyjádření společnosti buď poháněny raketovým palivem, nebo jsou příliš velké na to, aby mohly být nazývány jetpackem. Případně s nimi pilot musí skočit z velké výšky.

Kompaktní JB-9, jež společnost vyvíjela posledních 10 let, může vystoupat do výšky až tří kilometrů. Dokáže vyvinout rychlost až 100 kilometrů za hodinu, přičemž na jednu nádrž vydrží ve vzduchu až 10 minut.

Ačkoli prý JB-9 funguje skvěle, v JetPack Aviation už vyrobili jeho nástupce JB-10, který dokáže letět rychlostí o 60 kilometrů vyšší.

S jetpackem zatím umí létat jen Mayman, jehož firma už ale vyvíjí simulátor pro výcvik nových pilotů. Nabízí se například využití v armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám