Hlavní obsah

Úředně mrtvého muže našli v lesích, žil tam 19 let ve stanu

Psal se rok 1996, když doktor Carlos Sánchez Ortiz de Salazar beze stopy zmizel. Lékař ze španělského Bilbaa byl od té doby nezvěstný a v roce 2010 ho oficiálně prohlásili za mrtvého. Letos na podzim ho ale ve stanu uprostřed toskánských lesů stovky kilometrů od domova objevili houbaři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když lékař jednoho dne beze stopy zmizel, bylo mu teprve osmadvacet let a měl čerstvě po studiu medicíny. Trpěl ale těžkými depresemi.

V říjnu tohoto roku na jeho tábořiště narazili dva houbaři nedaleko města Scarlino v italském Toskánsku. Ti se vydali do lesů na houby po deštivém počasí, které je většinou následováno bohatou úrodou. Jenže v porostech kolem známých tras nic nenašli. Tak zamířili do hustých lesů, kam se většinou nikdo neodváží. A objevili poustevníka, jenž si říká Carlos.

„Jsem Španěl, jmenuji se Carlos a žiju tady od roku 1997. Nechci žít mezi lidmi a teď, když jste mě našli, musím odsud pryč,“ řekl prý muž houbařům, kteří se do jeho tábořiště vrátili s revírníkem zodpovědným za zmíněný les.

Carlos se skutečně začal balit a chtěl z místa odejít. Ještě předtím ho ale houbaři přemluvili, aby jim dokázal, že je skutečně z Bilbaa. Ukázal jim starý omšelý pas, v němž bylo jeho plné jméno a podobenka. Muži si pas vyfotili mobilem.

Rodina ho chce najít

Snímek předali italské organizaci Penelope pomáhající s pátráním po zmizelých osobách a ta kontaktovala španělského partnera S.O.S Desaparecidos. Tato agentura pak kontaktovala příbuzné. „To je on, náš Carlos,“ plakali dojetím rodiče nad fotkou cestovního pasu. „Je živý a to je to nejdůležitější,“ uvedli v rozhovoru pro italský deník Corriere Della Sera.

„Respektujeme jeho vůli a jeho svobodné právo, ale rozhodně se teď nevzdáme, dokud ho nenajdeme a nebudeme moci znova obejmout, i kdyby to mělo být už naposledy,“ uvedla dojatá matka Amelia, která s manželem přicestovala do Itálie. Oba se teď účastní pátrání v toskánských lesích.

Carlosovo tábořiště bylo nedaleko města Scarlino, kde po nocích zřejmě vybíral popelnice a jedl vyhozené zbytky. Jinak si nikdo neumí vysvětlit, jak mohl sám v lesích přežít tak dlouhou dobu. Návštěvám ve městě nasvědčují i plastové lahve a kanystry objevené v jeho tábořišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám