Hlavní obsah

Hodinky, které se bez povolení podívaly na Měsíc, se vydražily za 40 miliónů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

V USA se ve čtvrtek vydražily hodinky Bulova Chronograph, se kterými se v srpnu roku 1971 prošel po Měsíci americký astronaut David Scott. Správně je přitom u sebe vůbec neměl mít. Prodejní částka činí v přepočtu 40 miliónů korun, což výrazně překonalo očekávání. Jednalo se však o výjimečnou událost, a to ze dvou důvodů.

Foto: RR Auction

Bulova Chronograph astronauta Davida Scotta

Článek

Prvním je fakt, že se jednalo o vůbec první a dost možná i poslední příležitost, kdy šlo zakoupit hodinky, jež se nacházely na Měsíci. Američtí astronauti sice během misí Apollo (a také dalších letů do vesmíru) nosili model Speedmaster od Omegy, hodinkami je však vybavovala NASA, jíž také patří. Dnes jsou tak k vidění především v muzeích.

Astronaut David Scott, velitel Apolla 15, se však v tomto ohledu odlišoval, což nás přivádí k druhému důvodu – Bulova Chronograph byly jeho soukromé hodinky. Jedná se tak o jediné hodinky v soukromém vlastnictví, které se podívaly na Měsíc.

Foto: RR Auction

Pozůstatky výstupu na měsíční povrch jsou na hodinkách stále znát

Scott samozřejmě odletěl na naši jedinou přirozenou družici se Speedmastery, které NASA intenzivně testovala, zda odolají náročným podmínkám panujícím na povrchu Měsíce. Jenže během výstupu mimo modul mohla nastat situace, během níž by pro něj byla funkčnost hodinek životně důležitá, třeba v případech, kdy by potřeboval znát hladinu kyslíku nebo vody ve skafandru. Rozhodl se tak vzít si ještě záložní hodinky.

„Za určitých okolností mohly být stopky na hodinkách jedinou možností, jak monitorovat tyto hodnoty. V rámci obezřetnosti jsem se tak rozhodl vzít si jako zálohu Bulovy,“ uvedl dnes 83letý Scott pro aukční síň RR Auction, jež hodinky dražila.

Jeho opatrnost se mu vyplatila. Po své druhé „procházce“ po měsíčním povrchu si totiž všiml, že sklíčko jeho Speedmasterů je rozbité. Sundal z nich proto velcro řemínek a nasadil jej na záložní Bulovy, s nimiž se po Měsíci prošel 2. srpna 1971 při svém třetím a posledním výstupu. Na Měsíc se podíval jako sedmý člověk.

Foto: RR Auction

David Scott na měsíčním povrchu

Hodinky měl na ruce ještě po přistání na Zemi. Nikdo si tehdy ale nevšiml, že nemá oficiální Omegy.

„Po misi o tom věděla jen moje posádka a můj supervizor. Bulova informována nebyla,“ vysvětlil Scott, že americký výrobce, který mu hodinky věnoval v naději, že se prokáže jejich odolnost v extrémních podmínkách, netušil, že vlastně dosáhl svého cíle.

Tím by vše asi skončilo, jenže Scott a jeho kolegové měli prodat německému obchodníkovi s poštovními známkami na vlastní triko neschválené dopisní obálky s upomínkou na jejich let. Výtěžek měl jít do svěřeneckého fondu pro jejich děti. U předchozích letů se děly podobné věci, NASA před nimi však zavírala oči. Ne však tentokrát, kdy bylo spuštěno vyšetřování, jehož výsledkem byl zákaz letů do vesmíru pro celou trojici, ačkoli neudělali nic nezákonného. Právě během tohoto šetření se přišlo i na Scottovy záložní hodinky.

„S myšlenkou, že by (hodinky) mohly být užitečné, je Scott vzal na misi bez předchozího povolení,“ stálo v roce 1972 v prohlášení NASA, která neuvedla jméno výrobce, aby mu nedělala reklamu.

Foto: RR Auction

Zleva David Scott, James Irwin a Alfred Worden po přistání na Zemi

Jméno výrobce jeho záložních hodinek zůstávalo dlouho skryto. Scott dokonce v roce 1996 udělal chybu, když v dotazu na hodinky uvedl jako výrobce Waltham. Napravil to až nedávno. Hodinky sice v roce 2011 prodal sběrateli z Bostonu, ale později je získal zpět.

Vítěz aukce, jež probíhala online, za ně i s provizí pro aukční síň zaplatí 1,625 miliónu dolarů (v přepočtu asi 40 miliónů korun). Hodinky samozřejmě mají velcro řemínek, na němž je Scott měl při chůzi po Měsíci. Součástí prodeje bylo i několik fotografií ukazujících Scotta s hodinkami na ruce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám