Hlavní obsah

Víno za tři stovky je pro krále moc levné, slízlo Polsko kritiku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli lahvi vína se snesla kritika na polského prezidenta Andrzeje Dudu. Belgický list Le Soir si postěžoval, že návštěva belgického krále Filipa s královnou Mathilde minulý týden neproběhla příliš na úrovni. Při slavnostní večeři totiž belgický panovník s chotí dostali víno značky Tauzinat-l'Hermitage, ročník 2011. Jedna lahev vyjde na 12 eur (325 Kč), což je podle deníku pro krále až příliš levné pití.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zleva královna Mathilde, král Filip, prezident Andrzej Duda a jeho manželka Agata Kornhauserová

Článek

„Nešlo přece o setkání dvou starých kamarádů, ale o oficiální přijetí královského páru,“ napsal belgický deník.

Zároveň ale uvedl, že „v Polsku neexistuje skutečná kultura a tradice pití vína, protože se tam pije hlavně vodka a pivo a slovem víno se v polském jazyce myslí alkoholický nápoj vytvářený z libovolného druhu ovoce“.

Le Soir však v závěru článku smířlivě dodal, že si alespoň Polsko střeží svoje výdaje a nevyhazuje zbytečně peníze.

Víno pít prý umí

Článek vyvolal nesouhlasnou kritiku v polských médiích. Deník Fakt například ironicky uvedl, že není pravda, že Polsko nemá tradici v pití dobrého vína a ani to, že stát za alkohol zbytečně nevyhazuje peníze.

List totiž připomenul, jak Radoslav Sikorski nedávno, ještě jako ministr zahraničních věcí, zapíjel soukromý oběd se svým kamarádem a ministrem financí Jackem Rostowským vínem za 800 zlotých (zhruba 5000 Kč), což je 15krát více, než stálo víno, kterým prezident Duda hostil belgický královský pár, přičemž v případě ministrů víno taktéž platili daňoví poplatníci.

Nejvíc ale polská média pobouřilo tvrzení, že víno za 325 korun je pro krále příliš levné.

„Diplomatický protokol vůbec neuvádí, jak drahé víno je potřeba nalévat monarchovi. Nejdůležitější není cena, ale chuť nebo záměr hostitele,“ uvedl pro TVN24 znalec diplomatického protokolu a zároveň odborník na vína Robert Szultz.

Reklama

Výběr článků

Načítám