Hlavní obsah

Rumunská „královna zlodějů” si v Paříži nakradla na dva domy

– Paříž

Rumunská kapsářka Sandra Baciuová, které se také říká „královna zlodějů”, se v policejních odposleších pochlubila, že si během několika týdnů vydělala okrádáním turistů v Paříži 150 tisíc eur (víc než čtyři milióny korun). V pondělí to napsal britský deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Podle odposlechů se Baciuová chlubila výdělkem 150 000 eur za několik týdnů "práce" ve Francii. Ilustrační snímek

Článek

Pětatřicetiletá zlodějka si údajně krádežemi v Louvru, Versailles a muzeu Orsay vydělala dost na to, aby si doma v Rumunsku postavila dva domy. Baciuová byla podle policie šéfkou jednoho z vysoce profesionálních zlodějských gangů, jejichž 17 členů - 16 Rumunů a jednoho člena ochranky ve Versailles - od pátku soudí pařížský soud.

Policie předložila tajně pořízené telefonní odposlechy, v nichž se Baciuová chlubila výdělkem 150 000 eur za několik týdnů "práce" ve Francii. Baciuová ale před soudem uvedla, že šlo jen o "chvástání".

Kapesní zloději, které policie pozatýkala minulý týden, se přestrojovali, aby vypadali jako turisté. Nosili kraťasy a fotoaparáty či kamery. Pracovali v tříčlenných týmech - jeden člen rozptýlil pozornost oběti, druhý sebral kořist a třetí dával pozor, aby si jich nikdo nevšiml. Jejich terčem byli většinou turisté z Asie, kteří u sebe často nosí značné sumy peněz.

Krade už od třinácti

Podle soudu skupina obviněných poslala v letech 2005 až 2013 do Rumunska peníze nejméně 414 krát a celková suma představovala asi 700 000 eur (18,9 miliónu Kč). Sama Baciuová byla v Paříži poprvé zadržena při krádeži, když jí bylo 13 let. Soudní líčení má skončit tento týden v pátek.

Kvůli častým krádežím před dvěma lety vstoupil personál muzeí v Louvru do stávky a požadoval zvýšenou policejní přítomnost. V době největší aktivity skupiny registrovali v srpnu 2012 celkem 138 kapesních krádeží za měsíc s celkovou škodou 138 000 eur (3,7 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám