Hlavní obsah

Nejvzácnější tvor oceánu spatřen po 31 letech

Novinky, zpe

Měkkýš Allonautilus scrobiculatus, který je považován za jednoho z nejvzácnějších živočichů, žije na Zemi už 500 miliónů let. Za tu dobu byl však spatřen pouze třikrát, naposledy letos v létě a to po jednatřiceti letech, uvedl britský server The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z měkkýšů čeledi loděnkovitých, který vypadá podobně jako zmiňovaný Allonautilus scrobiculatus.

Článek

Allonautilus scrobiculatus patří do čeledi loděnkovitých, bývá označován za živoucí fosílii. Druh byl objeven v roce 1984 na Papui Nové Guineji Peterem Wardem z washingtonské univerzity.

Originální snímek měkkýše si můžete prohlédnout zde.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě letos v létě profesor Ward a jeho tým vzácného živočicha natočili ve 150 až 400 metrech pod hladinou v Jižním Pacifiku. Tvora nalákali na návnadu vytvořenou z ryby a kuřecího masa.

„Předtím viděli tohoto živočicha jen dva lidé,“ uvedl Ward na stránkách washingtonské univerzity.

Loděnkovití, patřící mezi hlavonožce, jsou velmi zvláštní čeledí, jejich vzdálenými příbuznými jsou olihně a sépie. Na rozdíl od nich však mají schránku, jakou měli vyhynulí amoniti, kterou však moderní hlavonožci nemají. Žít můžou jen v určité teplotě vody, a jakmile v jedné oblasti vyhynou, už nikdy se tam neobjeví znovu, napsal The Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám