Hlavní obsah

Vyfotila špatně zaparkovaný vůz policie, hrozí jí pokuta

Jisté Španělce hrozí pokuta 800 eur (22 000 korun) za zveřejnění fotografie policejního auta parkujícího na místě pro invalidy. Žena fotku umístila na Facebook a potrestána může být podle nového a hojně kritizovaného zákona o veřejné bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve Španělsku zákon začal platit 1. července a kromě jiného umožňuje lidi trestat za protesty proti zasahujícím policistům nebo zveřejňování jejich fotografií. Španělé mu říkají náhubkový zákon a opozice tvrdí, že je protiústavní.

Incident se stal v městečku Petrel u Alicanta na jihovýchodě státu. Žena chtěla poukázat na to, že si policie zastaví, kde chce, aniž by jí hrozil postih.

Stížnost na ni podali dva policisté, kteří s autem přijeli k městskému parku, aby tam prý zasáhli proti vandalům, kteří ničili bazén. Fotka z internetu do 24 hodin zmizela, ale policisté jsou přesvědčeni, že jejím zveřejněním žena poškodila policejní sbor.

„Nejde o to, že se na fotce objevila poznávací značka, a nejde ani o výrazy, které ta dáma použila. Jde o to, že tvrdila, že policisté zaparkovali na místě svévolně, zatímco pravda je, že přijeli k rychlému zásahu,“ řekl k incidentu zástupce policejního sboru v Petrelu Fermín Bonet.

Nový zákon kritizují novináři, právníci i nevládní organizace včetně Amnesty International. Umožňuje pokutovat lidi až do výše 30 000 eur za protesty v blízkosti státních institucí v případě, že bude narušena veřejná bezpečnost. Za protest v blízkosti klíčové infrastruktury pak ve Španělsku hrozí pokuta až 600 000 eur (16 miliónů korun). Za neoprávněné použití snímků policie může přijít i třicetitisícová pokuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám