Hlavní obsah

Sprcha meteorů ozářila noční nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze středy na čtvrtek mohli lidé na celém světě pozorovat pouhým okem nejznámější meteorický roj Perseid. Meteory poletovaly po celé obloze a k vidění byly také hvězdokupy či Mléčná dráha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podmínky pro sledování Perseid byly letos velmi příznivéVideo: Reuters

 
Článek

Roj Perseid je k vidění každý rok zhruba od 17. července do 24. srpna. Maximum obvykle přichází mezi 11. a 13. srpnem, kdy na nebi vykouzlí meteory zajímavou podívanou. Díky vhodné fázi měsíce, který nebe téměř neosvětloval, byly letošní podmínky pro sledování ideální.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Meteor nad archeologickou lokalitou Maculje v Bosně a Hercegovině

Foto: Matt Stamey, ČTK/AP

Meteor nad Gainesville v severoamerické Floridě

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Meteor nad bosenskou Tuzlou

Perseidy jsou prachové částice, které zbyly po rozpadlé kometě Swift-Tuttle. Název dostaly podle souhvězdí Persea, v němž mají meteory radiant, tedy místo na obloze, odkud jakoby vylétávají. Lidově se jim říká slzy svatého Vavřince, jehož svátek připadá na 10. srpna.

V Česku bylo k vidění nejvíce meteorů mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Další stejně příznivé podmínky pro pozorování budou podle astronomů až v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám