Hlavní obsah

Ožeň se, nebo půjdeš do vězení, řekl soudce obžalovanému

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zvláštní situace se dostal jeden mladík z Texasu, který měl jít do vězení za napadení. Soudce mu totiž řekl, že pokud si vezme svou partnerku, s jejímž bývalým přítelem se popral, dostane jen podmínku. Trest odnětí svobody by sice byl jen 15denní, mladík se ale obával, že by přišel o práci, a rozhodl se pro druhou možnost. Soudce však podle odborníků neměl na takovéto jednání právo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ začal v únoru, kdy se 20letý Josten Bundy dostal do sporu s bývalým přítelem své 19leté přítelkyně Elizabeth Jaynesové, napsal minulý týden web stanice KLTV.

„Říkal o Elizabeth nehezké věci, tak jsem ho vyzval k bitce. Šel do toho, tak jsem ho dvakrát udeřil do čelisti,“ uvedl Bundy, podle něhož jeho soupeř nepotřeboval lékařské ošetření, přesto se ale rozhodl podat žalobu. „Vzal jsem to do svých rukou a vím, že to bylo špatně. Byl jsem vychován lépe, ale už se to stalo,“ dodal Američan.

Bundyho případ se dostal k soudci Randallu Rodgersovi ze Smith County. Ten se mladíka u přelíčení zeptal, zda mu za to dívka stála.

„Řekl jsem mu, že pokud mám být upřímný, tak bych to udělal znovu, pokud by takto jakýkoliv muž mluvil k ženě, protože mám čtyři sestry,“ vzpomínal Bundy, jak probíhalo jednání se soudcem.

Svatba nebo vězení

Soudce Rodgers se Bundyho zeptal, zda jsou s Jaynesovou svoji. Poté mu řekl, že jako součást podmínečného trestu si musí svou přítelkyni do 30 dnů vzít, sepsat verše z Bible a navštívit poradnu. Jinak půjde na 15 dní do vězení. Krátký trest by mladému Texasanovi nevadil, bál se ale, že by ho kvůli tomu propustili z práce.

Dvojice si tak domluvila termín na úřadě a zanedlouho se opravdu vzala. Paradoxně jim ani tolik nevadilo, že musí uzavřít sňatek, protože o svatbě tak jako tak přemýšleli. Spíš je štvalo, že si nemohli naplánovat přesně takovou svatbu, jakou si představovali. Jiní už však rozhodnutí s takovým klidem nebrali.

„Byl jsem vzteklý. Soudce přece nemůže nikomu nařídit, aby se vzali. Oslovil jsem pár právníků, ale ti mi řekli, že si ze mě někdo dělá legraci, protože soudy tohle nedělají,“ řekl otec nevěsty Kenneth Jaynes.

Petice za odvolání

Právník Blake Bailey pro KLTV uvedl, že soudcovo rozhodnutí bylo nelegální a soud vyšší instance by ho v případě odvolání smetl ze stolu.

Případ také pobouřil veřejnost, přičemž lidé si v diskusích stěžují především na zneužití moci a nechápou, jak takový soudce může být v úřadě. Už dokonce vznikla petice za jeho odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám