Hlavní obsah

Našly se stradivárky odcizené před 35 lety

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácné stradivárky, které před 35 lety odcizili slavnému polsko-americkému houslistovi Romanu Totenbergovi, byly ve čtvrtek formálně vráceny jeho třem dcerám. Sám Totenberg se jejich navrácení nedožil, zemřel totiž v roce 2012 ve věku 101 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodině se vrátily vzácné stradivárky ukradené před 35 letyVideo: Reuters

 
Článek

Housle se dostaly na světlo světa v červnu, kdy je jedna žena v hotelu na Manhattanu ukázala výrobci houslí a odhadci Phillipu Injeianovi. Ten okamžitě poznal, o jaký kus se jedná, a kontaktoval policii.

Ženiným zesnulým manželem byl houslista Philip Johnson, jehož Totenberg z odcizení stradivárek dlouho podezíral. Stalo se tak po jednom koncertě v roce 1980, kdy je donesl do šatny, na chvíli odběhl, a když se vrátil, už tam nebyly. Uvedla to Totenbergova dcera Nina pro americké National Public Radio, pro které pracuje jako novinářka.

„Viděli ho potulovat se okolo místa, odkud byly odcizeny. Jeho bývalá přítelkyně pak mému otci řekla, že si je docela jistá, že je vzal. To ale nestačilo na povolení k domovní prohlídce. Moje matka z toho byla tak frustrovaná, že se ptala přátel, jestli neznají někoho, kdo by se vloupal do jeho bytu a podíval se po nich,“ vysvětlila Nina Totenbergová.

Nakonec byly vráceny

Johnson opravdu nebyl nikdy obviněn, zemřel v roce 2011. Když se vdova, která se snažila získat o houslích víc informací, dozvěděla pravdu, souhlasila dobrovolně s tím, aby se stradivárky vrátily Totenbergově rodině, tedy jeho třem dcerám.

„Je to, jako kdybychom ho tu měli opět s námi, jeho i matku. Všechny cítíme, jako by se nás dotýkali a říkali nám, že život je dobrý, a abychom byly vždy pozitivně naladěné. Je to opravdu výjimečné,“ uvedla pro ABC News další z dcer Jill Totenbergová.

Housle, s nimiž Totenberg hrál desítky let, jsou známy jako Amesovy stradivárky. Na konci 19. století totiž patřily hudebníkovi Georgi Amesovi. Vyrobeny byly v roce 1734.

Do současnosti se podle agentury Reuters dochovalo 550 nástrojů, které vyrobil Antonio Stradivari. Jedná se o ceněné kusy, rekord drží housle, které se v roce 2011 prodaly v aukci za 15,9 miliónu dolarů, což je podle současného kurzu 393 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám