Hlavní obsah

Rodina našla ve vracích z roku 1715 poklad za milióny

Americká rodina Schmittových, která se živí hledáním pokladů, si připsala na konto životní nález. Z vraků španělské flotily potopené v roce 1715 v Atlantiku našla zlaté předměty v odhadované hodnotě miliónu dolarů, tedy necelých 25 miliónů korun.

Foto: 1715 Fleet Queens Jewels Llc, Reuters

Část cenností, které našla rodina Schmittových ve vracích

Článek

Nález zahrnuje 51 zlatých mincí různé hodnoty a bohatě zdobené zlaté řetězy v délce 12 metrů, uvedla v úterý agentura Reuters s odkazem na Brenta Brisbena, jehož firma vlastní práva na průzkum vraků.

Podle Brisbena poklad objevila rodina Schmittových - rodiče Rick a Lisa, jejich dvě děti a snacha - v červnu. Artefakty z mořského dna vyzvedl 27letý syn Schmittových Eric.

Schmittovi už na místě našli víc cenností, například v roce 2013 vytáhli zlaté mince a řetízky v hodnotě 300 tisíc dolarů. [celá zpráva]

Loni pak našli část náhrdelníku, kteří nosili španělští kněží. [celá zpráva]

Brisben uvedl, že oznámení nálezu načasoval tak, aby se shodovalo s pátečním 300. výročím potopení 11 španělských galér, které smetl hurikán u pobřeží Floridy, když byly na cestě z Havany do Španělska.

Eric Schmitt zlaté předměty našel v hloubce 4,5 metru nedaleko přístavu Fort Pierce, zhruba 210 kilometrů severně od Miami. Zlaté řetězy, které byly ve flotile objeveny, se s největší pravděpodobností používaly jako platidlo. Články řetězů tvoří malé, ručně vyrobené šestilisté květy olivovníku.

Ještě nevytáhli zdaleka všechno

Podle seznamu nákladu vezly lodě předměty, jejichž dnešní hodnota se pohybuje kolem 400 miliónů dolarů, přičemž cennosti za 175 miliónů dolarů již byly vyzvednuty, řekl Brisben.

Brisbenova společnost koupila práva na zmíněnou podmořskou archeologickou lokalitu v roce 2010 od dědiců legendárního lovce pokladů Mela Fishera a na základě dohod umožňuje dalším lidem, včetně Schmittových, průzkum lodí.

Podle federálních a státních zákonů Floridě připadne až 20 procent nálezu pro výstavu ve státním muzeu. Brisbenova společnost a rodina Schmittových si rozdělí zbytek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám