Hlavní obsah

V boji proti močení na veřejnosti použilo město nátěr „vracející úder“

Pokud se někdo v kalifornském San Francisku pokusí močit na veřejnosti, musí se připravit na to, že mu pokropená zeď „vrátí úder“. Místní úřady tam totiž začaly testovat speciální nátěr odpuzující moč, který urinální spršku odrazí zpět, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

San Francisco

Článek

Sanfranciský šéf veřejných prací Mohammed Nuru, jehož přezdívka na Twitteru je MrCleanSF – PanČistýSanFrancisco – se nechal inspirovat informacemi a videonahrávkami kolujícími po internetu a popisujícími zkušenosti německého Hamburku. Tam už podobný nátěr začali používat ve čtvrti, kde si návštěvníci nočních klubů pravidelně ulevovali na okolní zdi.

BEZ KOMENTÁŘE: Na lidi, močící na zdi, čeká v hamburské čtvrti St. Pauli nemilé překvapeníVideo: IG St. Pauli

Firma, která nátěr nazvaný Ultra-Ever Dry prodává, ho propaguje jako superhydrofobní vrstvu odpuzující většinu tekutin. „Moč vystříkne zpátky na kalhoty a boty močícího. Smyslem je, aby si dotyčný příště dvakrát rozmyslel, než začne močit na veřejnosti,“ řekla mluvčí sanfranciského odboru veřejných prací Rachel Gordonová.

V rámci pilotního programu opatřilo San Francisco tímto nátěrem devět zdí v oblastech kolem barů a v místech, kde se pohybuje početná bezdomovecká komunita. A aby močící nemohli tvrdit, že nebyli varováni, nad každou takto ošetřenou zdí visí nápis v angličtině, čínštině a španělštině: „Udrž to! ... a ulev si na vhodném místě“.

Nátěr byl aplikován teprve minulý týden, ale město už je zaplaveno žádostmi o postřiky v dalších oblastech. „Někteří lidé sice tvrdí, že je to jen taková blbinka, ale jiní doufají, že pomůže bojovat proti páchnoucím částem San Franciska, kde jsou zdi doslova nasáklé močí,“ dodala Gordonová. Nátěr na zdi je navíc mnohem levnější než posílat pravidelně na pomočená místa počišťovače.

Anketa

Uvítali byste podobný bezpečnostní nátěr i v českých ulicích?
Určitě
94,2 %
Je to zbytečné
5,8 %
Celkem hlasovalo 5273 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám