Hlavní obsah

Voda v nádrži mizela v obrovském víru

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina vodní nádrže Lake Texoma, nacházející se na hranicích Texasu a Oklahomy, se v posledních týdnech dostala na nejvyšší úroveň v historii, na řadu tak přišlo upouštění vody. A to s sebou vždy přináší pozoruhodný jev – mocný vír o průměru až 2,5 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na vodní nádrži Lake Texoma se vytvořil mohutný vírVideo: Reuters

 
Článek

„V podstatě je to jen obrovský vodní vír, který způsobuje velké množství vody vypouštěné přehradou,“ okomentoval video pro stanici KXII manažer nádrže Joe Custer.

Vodu v jedné z největších umělých nádrží v USA zadržuje přehrada Denison, dokončená v roce 1943. Vír se na hladině nádrže objeví jen při masivním vypouštění vody, což není tak častý jev, protože na plánovanou maximální úroveň se hladina umělého jezera dostala jen pětkrát v historii, a to v letech 1957, 1990, 2007 a dvakrát v letošním roce.

„Viděla jsem to (vír) jako dítě v roce 1990 a stále si to pamatuji,“ uvedla místní obyvatelka Lisa Felderová, která k nádrži vzala svou rodinu, aby se na neobvyklý jev také podívala.

Pokud by měl vír dostatečně velký průměr, snadno by pohltil loď. Proto okolo něj byly rozmístěné bójky, aby se k němu nikdo nepřibližoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám