Hlavní obsah

Jeden karambol za druhým. V Praze závodily drony

Novinky, vps

Celkem sedm týmů se v neděli v pražských Modřanech zúčastnilo závodu bezpilotních strojů s názvem Drone Race. Akci přihlížely stovky diváků. Nebyla při ní nouze o karamboly, takže do výsledků promluvila i zručnost mechaniků při opravách.

BEZ KOMENTÁŘE: V Praze se konaly závody dronůVideo: Drone Race

 
Článek

Závodilo se s malými kvadrokoptérami na trati ve tvaru písmene C o ploše 50 x 25 metrů. Dráha měla pět ostrých zatáček a zejména při prvních letech závodníci často končili ve sloupech, které měli oblétávat. Postupem času se ale jejich výkony lepšily.

Piloti modely ovládali na základě přenosu videa z kamer na přídi dronu do speciálních brýlí. Po boku jim vždy stál ještě druhý pilot, který sledoval dron očima a pomáhal let korigovat. Závodilo se v duelech, kde rychlejší získal body, které se pak sčítaly.

„Soutěž byla skvělá, až na složitější podmínky. Časově mám v kopterách nalétáno asi měsíc, ale předtím jsem létal s modely vrtulníků a letadel. S tím jsem začal asi před rokem a půl,“ řekl vítěz závodu Jiří Vopelka.

Pilotování si mohli vyzkoušet i návštěvníci. Byly pro ně připravené simulátory, které se těšily velkému zájmu.

Cílem bohatého doprovodného programu bylo mimo jiné představit veřejnosti drony jako víceúčelové stroje, které mají využití v širokém spektru oborů - od průmyslu přes zábavu až po nasazení v integrovaném záchranném systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám