Hlavní obsah

Objevilo se 80 let staré video Earhartové před jejím osudovým letem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video staré téměř 80 let, které bylo objeveno teprve nedávno, ukazuje slavnou americkou letkyni Amelii Earhartovou pravděpodobně několik dní před jejím tragickým letem. Snímek pochází z roku 1937, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 80 letech se objevilo video s Amelií EarhartovouVideo: Reuters

 
Článek

Amelia Earhartová byla slavná americká letkyně, jako první žena přeletěla v roce 1928 Atlantický oceán, i když stroj přímo nepilotovala. Sama tento oceán překonala v roce 1932 se strojem Lockeed Vega.

Na záběrech z letiště v kalifornském Burbanku je vidět, jak usměvavá Earhartová pózuje před svým letounem fotografovi Albertu Bresnikovi. Se strojem Lockheed L-10 Electra plánovala obletět svět, zmizela ale uprostřed Tichého oceánu.

Krátký film objevil Bresnikův synovec. Jsou na něm také záběry manžela Earhartové George Putnama a jejího navigátora Freda Noonama.

Earhartová s Noonamem za sebou měli 35 tisíc kilometrů cesty, když 2. července 1937 odstartovali z Nové Guineje směrem k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu. Asi po 1 300 kilometrech se však přerušilo spojení, letadlo zmizelo a už ho nikdy nikdo nespatřil. Earhartové bylo tehdy 39 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám