Hlavní obsah

Stroj a člověk se poměřili v umění s mečem

Novinky, vps

Roboti dnes umí ledacos. V Japonsku teď jednoho naučili zacházet s mečem, a to naprosto precizně. Není se čemu divit, stroj se totiž „učil“ od slavného japonského šermíře Ísaa Mačija. Oba se pak utkali v několika disciplínách. Není těžké uhodnout, kdo vyhrál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kdo s koho: Člověk versus robot v šermířském soubojiVideo: Reuters

 
Článek

Technici společnosti Yaskawa, která robota s označením Motoman-MH24 vyrobila, nejprve technologií motion-capture nasnímali šermířovo umění. Poté jeho pohyby mečem zanalyzovali a teprve pak podle nich naprogramovali robota.

Stroj a člověk se pak utkali například v sekání květin nebo ovoce. Robot třeba dokázal precizně podélně přeseknout lusk hrachu. Na závěr přišla disciplína, kdy měli oba zvládnout co nejrychleji tisíc seknutí mečem. Oba to zvládli, robot byl ale rychlejší a hlavně na lidském šermíři byla znát obrovská únava.

Výběr Mačijiho jako učitele byl pochopitelný, tento 41letý Japonec je totiž v zacházení s mečem opravdový mistr a drží několik světových rekordů, mimo jiné i ve zmíněném tisíci seknutí. Proslavil se například i svými kousky, kdy dokázal rozseknout v letu různé předměty vystřelené na něj velkou rychlostí.

Yaskawa si video nadělila k oslavě stého výročí svého založení. Veřejnosti ho představila na začátku června a od té doby ho na internetu zhlédlo několik miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám