Hlavní obsah

Agresivní ryba, která dokáže lézt po souši, ohrožuje Austrálii

Novinky, vps

Australští vědci řeší problém, který by mohl vážně ohrozit tamní ekosystém. Na nejmenší kontinent světa se totiž dostal lezoun indický. Tato ryba, která má domov v jižní a jihovýchodní Asii, je agresivní a má ve zvyku vytlačit ze svého nového prostředí původní druhy.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Invazivní ryba dokáže přežít a pohybovat se na souši

Článek

Sladkovodní lezoun může dýchat vzdušný kyslík pomocí nadžaberního orgánu, díky němuž může žít i ve špatně okysličené vodě, přežít až šest měsíců zahrabaný v bahně a pohybovat se po souši pomocí prsních ploutví. Podle některých zdrojů na souši dokáže přežít i několik dní.

Lezoun už se vyskytuje na dvou ostrovech v Torresově průlivu, kam se dostal z Papuy-Nové Guineje. Vědci monitorovali jeho pohyb a nemyslí si, že by byl schopný doplavat slanou vodou až na australskou pevninu.

„Vypadá to, že trochu soli ale zvládá. Když jsme byli na těch ostrovech, tak jsme rybu našli v jámách se slanou vodou, takže nějakou odolnost má,“ citoval The Daily Telegraph Nathana Walthama z Univerzity Jamese Cooka.

Australan dodal, že na pevninu by se mohla dostat omylem jako návnada nebo na rybářské lodi. Se svými kolegy se proto snažil naučit rybáře a obyvatele ostrovů v Torresově průlivu lezouny identifikovat, aby je mohli před cestou na pevninu vyhodit.

Ve státu Queensland si jsou potenciálního nebezpečí dobře vědomi a rybu označili za škodlivou. Je zakázáno mít ji u sebe živou nebo mrtvou nebo ji používat jako návnadu, a to pod pokutou až 200 tisíc australských dolarů (3,7 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám