Hlavní obsah

Kristus jel na CT a v kostele mezitím vyrostlo lešení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dneska jsme měli na cétéčku Ježíše Krista, mohli se po příchodu domů chlubit lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Důkladnou prohlídku tam absolvovala socha Ježíše, která je jinak doma v hlavním brněnském kostele u sv. Jakuba. Tam však nyní hučí míchačky a dělníci s restaurátory šplhají po lešení až ke klenbě.

Restaurátorské práce v brněnském kostele sv. JakubaVideo: Novinky

 
Článek

Kostel totiž prochází celkovou obnovou a veškerý inventář musel pryč, čehož využili i restaurátoři k tomu, aby se podívali, jak je na tom socha Krista.

Rekonstrukce jedné z dominant moravské metropole začala v lednu. Restaurátoři museli nejprve z kostela vystěhovat všechen mobiliář, aby udělali prostor stavařům.

„V kostele byl už havarijní stav elektřiny, k tomu se přidaly statické poruchy v jihozápadním nároží a v celém krovu, navíc tu byl i nevyhovující stav interiéru, který byl naposledy vymalovaný v roce 1968. Od té doby se tu fakticky nic kromě provizorních oprav nedělalo,“ řekl Právu Martin Číhalík, který má na starosti restaurátorskou část projektu.

Foto: Monumentum sacrum Brunense

Socha Krista na CT

Vnitřku kostela, z kterého do depozitářů zmizelo všechno vybavení, dominuje lešení, které kolem sloupů sahá až téměř pod klenbu a obklopuje i hlavní oltář. Přestože sv. Jakub patří mezi velmi dobře prozkoumané stavby, došlo i na překvapení.

„Za jedním z obrazů jsme našli nástěnnou malbu, o které jsme do té doby vůbec nevěděli. Také jsme objevili náhrobek z roku 1695 za chórovými lavicemi, kterými od 18. století nikdo nehýbal,“ pochlubil se Číhalík.

Restaurátoři také potvrdili existenci krypty pod hlavním oltářem, o které se zmiňovaly kroniky. Při velké historizující přestavbě z 19. století, kdy tehdejší stavitelé vyměnili barokní oltář za neogotický, byla krypta zasypána, aby se nový obrovský oltář nad ní nepropadl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V kostele zbyly jen holé zdi a místo výzdoby v něm stojí lešení

„V kryptě byli pohřbení kněží, co se s jejich ostatky stalo, ale nevíme. Možná, že byly přeneseny do kostnice, která je s kostelem propojená,“ uvažoval Číhalík.

Na rekonstrukci kostela místní farnost získala téměř 30 miliónů korun z norských fondů. Celkové náklady na stavbu byly původně plánovány na 36 miliónů, po začátku prací se ale ukázalo, že náklady budou ještě o něco vyšší. Farnost proto požádala o pomoc Jihomoravský kraj i zástupce města.

„Pozdně gotická architektura kostela je jednou z nejdominantnějších na jižní Moravě. Jakub byl vždy brněnským farním kostelem a je velmi úzce spojený s dějinami města,“ dodal Číhalík. Pro věřící se kostel opět otevře v celé kráse v dubnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám